Ελισάβετ: η γηραιότερη μονάρχης

Ελισάβετ: η γηραιότερη μονάρχης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β΄, η γηραιότερη μονάρχης και με τη μεγαλύτερη θητεία παγκοσμίως, γιόρτασε τα 93α γενέθλιά της παρακολουθώντας τη θεία λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στον Πύργο του Ουίνδσορ.

Η Ελισάβετ συνοδευόταν από μέλη της οικογένειάς της, ανάμεσά τους οι εγγονοί της, πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι και η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κέιτ, στην ακολουθία της Κυριακής του Πάσχα, που τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Απούσα ήταν η σύζυγος του Χάρι, Μέγκαν Μαρκλ, που διανύει τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης της και περιμένει ανά πάσα στιγμή να γεννήσει τον πρώτο τους παιδί.

Το ζευγάρι, που παντρεύτηκε στο παρεκκλήσι αυτό τον Μάιο του 2018, ανάρτησε το ευχετήριο μήνυμά του για τα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram. «Ευτυχισμένα γενέθλια, Μεγαλειοτάτη, Κυρία, Γιαγιά. Σας ευχόμαστε να περάσετε την πιο υπέροχη μέρα! Χάρι & Μέγκαν», έγραψαν.

Η Ελισάβετ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1926, στην οδό Μπράτον στο κεντρικό Λονδίνο και έγινε βασίλισσα το 1952, σε ηλικία 26 ετών, που σημαίνει ότι παραμένει περισσότερα από 67 χρόνια στη βασιλεία.

Ωστόσο, η βασίλισσα Ελισάβετ γιορτάζει την ημέρα των γενεθλίων της τελείως οικογενειακά.

Ομως, τα επίσημα γενέθλιά της γιορτάζονται τον Ιούνιο με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο κεντρικό Λονδίνο, γνωστή ως Trooping the Colour (ένας χαιρετισμός στη σημαία). Είναι μια παράδοση που τηρείται από το 1748, η παρέλαση Trooping the Colour να σηματοδοτεί και τα επίσημα γενέθλια του μονάρχη της Βρετανίας.

Πάντως, φαίνεται πως τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι που επισημαίνουν και αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι παρέστησαν στη λειτουργία του Πάσχα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, καθώς λέγεται ότι έχουν ξεσπάσει έριδες που διχάζουν τον Οίκο των Ουίνδσορ. Οπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail μία ειδικός στη γλώσσα του σώματος, ο πρίγκιπας Χάρι, δούκας του Σάσεξ και σύζυγος της Μέγκαν Μαρκλ, κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αποφύγει τον μεγαλύτερο αδελφό του Ουίλιαμ, δούκα του Κέμπριτζ και σύζυγο της Κέιτ Μίντλετον.

Δύο ξένοι

Ο δούκας του Σάσεξ περπατούσε απερίσπαστος μπροστά από τον μεγάλο του αδελφό προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, πυροδοτώντας την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων ότι έχει ξεσπάσει έριδα ανάμεσα στους δύο άλλοτε πολύ αγαπημένους γιους της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα και του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου. Οπως τόνισε η ειδικός στη γλώσσα του σώματος δρ Τζούντι Τζέιμς στη βρετανική εφημερίδα, «βλέποντας τα δύο αγόρια στη λειτουργία του Πάσχα ήταν σαν να βλέπεις δύο ξένους. Καθώς η ετοιμόγεννη Μέγκαν έλειπε, ο Χάρι ήταν μόνος και δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να συναντήσει τον Ουίλιαμ και την Κέιτ, καθώς έμπαιναν ή έβγαιναν από την εκκλησία. Αντιθέτως, έμοιαζε σαν να προσπαθούσε να αποφύγει τον αδελφό του».

Από τη λειτουργία απουσίαζε και ο δούκας του Εδιμβούργου, Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος πλέον δεν εκτελεί τα βασιλικά του καθήκοντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή