Στόχος, οι θρησκευτικές μειονότητες στη Νότια Ασία

Στόχος, οι θρησκευτικές μειονότητες στη Νότια Ασία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις της Κυριακής στη Σρι Λάνκα σημειώθηκαν σε χρονική συγκυρία κατά την οποία xριστιανοί και πιστοί άλλων θρησκειών γίνονται ολοένα και πιο συχνά στόχοι στη Νότια Ασία, εξαιτίας του εύφλεκτου μείγματος εθνικισμού, θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και αστραπιαίας διασποράς εμπρηστικών φημών μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Το σοκ από τις βομβιστικές επιθέσεις και η οργή που αυτές προκάλεσαν ενισχύθηκαν από την είδηση ότι ανώτατο στέλεχος της αστυνομίας είχε προειδοποιήσει εδώ και δέκα ημέρες για απειλές εναντίον εκκλησιών από την εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση «Ταουίθ Τζαμάτ». Σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε επεσήμανε ότι ο ίδιος και οι υπουργοί του δεν είχαν ενημερωθεί για τις απειλές κατά των χριστιανών. «Πρέπει να εξετάσουμε γιατί δεν ελήφθησαν μέτρα. Για την ώρα, όμως, η προτεραιότητά μας είναι η σύλληψη όλων των δραστών», είπε ο Βικρεμεσίνγκε.

Επιχειρώντας να ανακόψει τη διασπορά φημών, η κυβέρνηση του Κολόμπο απέκλεισε την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και WhatsApp. Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πολίτες να μην υιοθετούν άκριτα κάθε πληροφορία που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο για τις βομβιστικές επιθέσεις. Λίγες ώρες αργότερα, εκπρόσωπος του Facebook επιβεβαίωνε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας είχαν αποκλεισθεί προσωρινά στη Σρι Λάνκα.

Ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος στη Σρι Λάνκα, που διήρκεσε από το 1983 έως και το 2009, έφερε αντιμέτωπη την πλειονότητα των βουδιστών Σιναλέζων κατοίκων της νήσου με τη μειοψηφική κοινότητα των ινδουιστών Ταμίλ. Οι αντάρτες Ταμίλ, μέλη της οργάνωσης «Τίγρεις των Ταμίλ», είναι αυτοί που εφηύραν τη ζώνη εκρηκτικών, που γνώριζε φονική επιτυχία σε άλλα πολεμικά μέτωπα, όπως στη Μέση Ανατολή. Οι «Τίγρεις» εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την αιμοσταγή τακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας, πολλές φορές με δράστες γυναίκες.

Οι μνήμες από τις σφαγές του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα παραμένουν νωπές στη συνείδηση των κατοίκων. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν αδιάκριτα κατοικημένες περιοχές, ακόμη και στα προάστια του Κολόμπο. Από τη μεριά τους, οι αντάρτες υιοθέτησαν τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον πολιτών με στόχο την τρομοκράτηση του πληθυσμού. Βόμβες των «Τίγρεων των Ταμίλ» έπληξαν αεροδρόμια, σταθμούς λεωφορείων, τράπεζες, καφέ και ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Ενα από τα ξενοδοχεία που επλήγησαν από τους βομβιστές της Κυριακής, το Σίναμον Γκραντ, είχε υποστεί και το 1984 βομβιστική επίθεση, όταν το όνομά του ήταν Λάνκα Ομπερόι.

Οι «Τίγρεις των Ταμίλ» σχεδίασαν και πραγματοποίησαν την επίθεση αυτοκτονίας κατά του υποψηφίου του Κόμματος του Κογκρέσου και γιου της Ιντιρα Γκάντι, Ραχούλ Γκάντι, το 1991. Τον Γκάντι είχε πλησιάσει η Τενμόζι Ρατζαρατνάμ κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης έξω από το Μαντράς (Τσενάι). Προσποιούμενη ότι ήθελε να φιλήσει τα πόδια του πρώην πρωθυπουργού, η Ρατζαραντνάμ βρήκε την ευκαιρία να πυροδοτήσει τη ζώνη στρατιωτικών εκρηκτικών που έφερε κάτω από τα ρούχα της. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο του Γκάντι, της βομβίστριας, καθώς και άλλων 25 ανθρώπων. Οι «Τίγρεις του Ταμίλ» είχαν εξοργισθεί με την πρωτοβουλία του Γκάντι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του να αποστείλει ινδικές ειρηνευτικές δυνάμεις στη Σρι Λάνκα, που ανέκοψαν την πορεία των «Τίγρεων» προς την πρωτεύουσα, επιβάλλοντας εκεχειρία, η οποία ευνοούσε την κυβέρνηση του Κολόμπο.

Επιφυλακτικότητα

Επιφυλακτική ως προς την απόδοση της ευθύνης σε εξτρεμιστές ισλαμιστές εμφανίσθηκε η διευθύντρια της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στη Νότια Ασία Μινάκσι Γκανγκούλι, που προειδοποιεί ότι η μακρά ιστορία εθνοτικής και θρησκευτικής βίας στη Σρι Λάνκα υποχρεώνει σε μεγάλη προσοχή πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων. Η κ. Γκανγκούλι ομολογεί, όμως, ότι ο φόρος αίματος από την επίθεση της Κυριακής είναι πρωτοφανής, ακόμη και για τα δεδομένα της ταλαιπωρημένης χώρας. «Σε τρεις δεκαετίες πολέμου, τέτοια επίθεση δεν είχε γίνει ποτέ», λέει η επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή