Τουρκία: απορρίφθηκε το αίτημα του AKP

Τουρκία: απορρίφθηκε το αίτημα του AKP

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας του κυβερνώντος κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επαναληφθούν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη απέρριψε η ανώτατη εκλογική επιτροπή της Τουρκίας, δημιουργώντας άλλη μια πολιτική πρόκληση για τον Τούρκο πρόεδρο. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο έχασε τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας από τον υποψήφιο δήμαρχο της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου, ισχυρίζεται πως 15.000 άτομα που απολύθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο απέρριψε αυτήν την ένσταση σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Παρότι οι έρευνες της εκλογικής διαδικασίας της 31ης Μαρτίου συνεχίζονται, η άρνηση του κυβερνώντος κόμματος να παραδεχθεί την ήττα του στην Κωνσταντινούπολη έχει δημιουργήσει ανησυχίες σε όλο το πολιτικό φάσμα της Τουρκίας. Τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο πρώην πρωθυπουργός και κάποτε στενός σύμμαχος του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της ασθενούς οικονομίας, την καταστολή των ελευθεριών και τη διχαστική ρητορική. Είχε προηγηθεί ένα βίαιο επεισόδιο εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από μαινόμενο πλήθος εθνικιστών το μεσημέρι της Κυριακής.

Παρότι την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μια σειρά από μετριοπαθείς δηλώσεις, σημειώνοντας πως η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω της την παρατεταμένη περίοδο εκλογών και να επικεντρωθεί στην αποκατάσταση της οικονομίας, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υποχωρεί ούτε ως προς τη διάψευση των αποτελεσμάτων της Κωνσταντινούπολης ούτε για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου. Τη Δευτέρα το βράδυ, οι δικηγόροι οκτώ δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhurriyet, οι οποίοι ασκούν έφεση απέναντι σε κατηγορίες τρομοκρατίας, ανέφεραν πως παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, οι πελάτες τους κινδυνεύουν να τεθούν υπό κράτηση ανά πάσα στιγμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή