Σύνοδος κορυφής Πούτιν – Κιμ στο Βλαδιβοστόκ

Σύνοδος κορυφής Πούτιν – Κιμ στο Βλαδιβοστόκ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής Απω Ανατολής θα συναντηθούν αύριο οι ηγέτες Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν. Η επίσκεψη αποτελεί μέρος της προσπάθειας του Κιμ να εξασφαλίσει διεθνή στήριξη για τα αναπτυξιακά του σχέδια, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της χώρας του με τις ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τραμπ στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Σε χθεσινό δημοσίευμά του, το βορειοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν διευκρίνισε τον τόπο και την ημερομηνία της συνάντησης Κιμ – Πούτιν. Η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», όμως, αποκάλυψε χθες ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου στο Βλαδιβοστόκ, επικαλούμενη ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στο Κρεμλίνο. Από τη μεριά του, στενός σύμβουλος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ Τσανγκ Σον, εθεάθη στο Βλαδιβοστόκ, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Γιονχάπ.

Η Ρωσία προσπαθεί εδώ και χρόνια να πείσει την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα, με τη Μόσχα να έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις λεγόμενες «εξαμερείς συνομιλίες» που διεξήχθησαν για τελευταία φορά το 2009. Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν, εκτός από τη Ρωσία, οι δύο Κορέες, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η αμερικανική ιστοσελίδα NK News, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, δημοσίευσε χθες φωτογραφίες από προετοιμασίες στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Απω Ανατολής στο Βλαδιβοστόκ, με εργαζομένους να τοποθετούν ρωσικές και βορειοκορεατικές σημαίες.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, η ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ Πούτιν και Κιμ θα περιλαμβάνει την αποπυρηνικοποίηση και την περιφερειακή συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή