Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΟΜΠΟ. Πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση με στόχο καθολικούς ναούς είχαν λάβει αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Σρι Λάνκα, λίγες ώρες πριν από τις επιθέσεις της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών, που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 321 ανθρώπων. Στελέχη των ινδικών μυστικών υπηρεσιών είχαν επικοινωνήσει με ομολόγους τους στη Σρι Λάνκα δύο ώρες πριν από τις επιθέσεις, ενώ, σύμφωνα με πηγές υπηρεσιών πληροφοριών στο Νέο Δελχί, η κυβέρνηση του Κολόμπο είχε λάβει ανάλογα προειδοποιητικά μηνύματα στις 4 και στις 20 Απριλίου.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις της Κυριακής ανέλαβε χθες το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου της ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο ισχυρισμός του Ισλαμικού Κράτους δημοσιεύθηκε λίγη ώρα αφότου η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι πίσω από τις επιθέσεις κρύβονται δύο τοπικές ισλαμικές οργανώσεις που διατηρούν σχέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα του εξωτερικού. «Η αρχική έρευνα δείχνει ότι οι βομβιστικές ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για την επίθεση στο μουσουλμανικό τέμενος του Κράισττσερτς στη Νέα Ζηλανδία στις 15 Μαρτίου», είπε χθες μιλώντας στο κοινοβούλιο του Κολόμπο ο υφυπουργός Αμυνας, Ρουάν Βιτζεβάρτενε, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία για τον ισχυρισμό του αυτό. Νωρίτερα χθες, οι αρχές της Σρι Λάνκα συνέλαβαν Σύρο υπήκοο, μεταξύ των 40 προσαχθέντων ως υπόπτων για τις επιθέσεις.

Η Τρίτη κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους στη Σρι Λάνκα, ενώ την ίδια ώρα τελούνταν οι κηδείες πολλών εκ των θυμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 38 από τους νεκρούς είναι υπήκοοι άλλων κρατών. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται Βρετανοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Τούρκοι, Ινδοί, Κινέζοι, Δανοί, Ολλανδοί και Πορτογάλοι. Σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ ανέφερε ότι 45 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των νεκρών. Οι πρώτες έξι επιθέσεις, εναντίον τριών ναών και τριών ξενοδοχείων, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής, ενώ δύο ακόμη επιθέσεις, σε μικρότερο ξενοδοχείο και σε κατοικία σε προάστιο του Κολόμπο, σημειώθηκαν νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Εικόνες από κάμερα ασφαλείας εμφανίζουν έναν από τους δράστες να εισέρχεται στον ναό του Αγ. Σεβαστιανού κρατώντας μεγάλη βαλίτσα. Οι βομβιστικές επιθέσεις διέλυσαν τη σχετική ηρεμία που επικρατούσε την τελευταία δεκαετία στη Σρι Λάνκα, μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των πλειοψηφούντων βουδιστών Σινχαλέζων και της μειοψηφίας ινδουιστών Ταμίλ.

Με τον πρωθυπουργό της Σρι Λάνκα, Βικρεμεσίγκε, επικοινώνησε το βράδυ της Δευτέρας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να προσφέρει τη βοήθεια των ΗΠΑ. Χθες το απόγευμα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό FBI θα συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών των επιθέσεων. Η αμερικανική υπηρεσία θα προσφέρει την τεχνογνωσία και τις βάσεις δεδομένων της για την ταυτοποίηση των τρομοκρατών, ενώ στελέχη των βρετανικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών μετέβησαν ήδη στο Κολόμπο για να συνδράμουν τις τοπικές διωκτικές υπηρεσίες στο έργο τους. Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στην αστυνομία να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους χωρίς δικαστική έγκριση, ενώ απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τη δύση του ηλίου έχει επιβληθεί στις πόλεις της χώρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή