Βέμπερ: Θέλουμε να παρουσιάσουμε θετική οικονομική διάσταση για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης

Βέμπερ: Θέλουμε να παρουσιάσουμε θετική οικονομική διάσταση για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης

4' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος βρέθηκε στη Νεμέα πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας, έκανε αναφορά στο σχέδιό του για την ευρωπαϊκή οικονομία, την Ελλάδα, τον Ματέο Σαλβίνι και τον Βίκτορ Όρμπαν αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παρουσίασε το πρόγραμμά του για όλη την Ευρώπη, εγώ είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να παρουσιάσω το πρόγραμμα μου για όλους τους Ευρωπαίους. Η κορυφαία δέσμευσή μου σε αυτόν τον οικονομικό πυλώνα είναι πως κανείς δεν θα πρέπει να αναγκάζεται να αφήνει την πατρίδα του μόνο για οικονομικούς λόγους. Γιατί πρέπει να εγγυηθούμε πως όλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν ίσες συνθήκες διαβίωσης σε όλη την Ευρώπη. Αυτό είναι ένα ζήτημα για την Ελλάδα αλλά και για την Ιρλανδία, όπου επίσης υπήρχε πρόγραμμα, αλλά και για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμπερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews και συνέχισε:

«Συνεπώς, είναι ζήτημα για πολλούς Ευρωπαίους να εγγυηθούμε αυτές τις αρχές. Και θέλω να κάνω πραγματικότητα αυτή τη δέσμευση. Αυτό σημαίνει καθαρή δέσμευση ευρωπαϊκών πόρων για το θέμα της αλληλεγγύης, μία καθαρή δέσμευση για οικονομίες ανοιχτές στις αγορές, και χρειαζόμαστε επενδυτές εδώ στην Ελλάδα, ιδιώτες επενδυτές, για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στο μέλλον και ειδικά μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως νέοι ηγέτες, θέλουμε να παρουσιάσουμε μία θετική οικονομική διάσταση για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να παραμείνει στην κυβέρνηση της Ελλάδας ο ΣΥΡΙΖΑ και στο πως ο κ. Βέμπερ θα συνεργαστεί μαζί του είπε μεταξύ άλλων: «Όλοι σεβόμαστε και εγγυόμαστε την αρχή της δημοκρατίας, χωρίς αμφιβολία. Άρα εάν υπάρχει μία εκλεγμένη κυβέρνηση σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να συνεργάζεται στενά και με εμπιστοσύνη με αυτή, χωρίς αμφιβολία. Από την άλλη πλευρά οι αρχές είναι ξεκάθαρες. Πώς θα δημιουργήσεις θέσεις εργασίας; Πώς θα δημιουργήσεις μέλλον; Και αυτό δεν είναι εφικτό όταν δεν τηρείς τις υποσχέσεις σου, όπως έκανε ο Τσίπρας εδώ στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται μόνο με σκληρή δουλειά, βούληση για μεταρρυθμίσεις, σταθερό προϋπολογισμό και επενδύσεις».

«Σε αυτές τις προτεραιότητες βλέπω έλλειψη επενδύσεων προς το παρόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλη την Ευρώπη. Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές να δώσουν στην Ευρώπη την επόμενη ώθηση για οικονομική ανάπτυξη. Ένα σημαντικό στοιχείο για μένα είναι ότι χρειαζόμαστε το εμπόριο ώστε η Ευρώπη να είναι μία εμπορική ήπειρος και να έχουμε πολλές εμπορικές σχέσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ χτίζει τείχη όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για τους εμπορικούς εταίρους. Εμείς ως Ευρωπαίοι και εγώ ως πολιτικός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θέλω να χτίσω γέφυρες. Θέλω να κρατήσω τις υπάρχουσες εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο γιατί έτσι δημιουργείται ανάπτυξη, ειδικά με καλά προϊόντα όπως στην Ελλάδα που έχει το κρασί αλλά και άλλα προϊόντα που πρέπει να εξάγουμε. Αυτά δημιουργούν θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Βέμπερ σχολίασε μάλιστα τις απόψεις του Ματέο Σαλβίνι και του Βίκτορ Όρμπαν για την μετανάστευση:

«Είμαι υποψήφιος για την μεγαλύτερη και ευρύτερη πολιτική οικογένεια στην Ευρώπη. Εμείς οι Χριστιανοδημοκράτες είμαστε οι ιδρυτές της σημερινής Ευρώπης. Αντενάουερ, ντε Γκάσπερι, Σουμάν, ήταν μέλη της χριστιανοδημοκρατικής δύναμης στην Ευρώπη. Είναι η Ευρώπη του σήμερα, όπου είμαστε μαζί ως Ευρωπαίοι, και απολαμβάνουμε μία ανοιχτή Ευρώπη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά είμαστε ενωμένοι και ισχυρότεροι όταν είμαστε μαζί. Αυτή η Ευρώπη είναι και η δική μας Ευρώπη και την υπερασπιζόμαστε απέναντι σε όλους τους εθνικιστές και εγωιστές. Και αυτοί προέρχονται και από την αριστερά και από την δεξιά. Έχουμε κόμματα τόσο της άκρας αριστεράς όσο και της άκρας δεξιάς. Θέλω να δώσω τη μάχη απέναντι σε όσους λένε στον κόσμο να επιστρέψει στον εθνικισμό και τον εγωισμό, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα επιτρέψει σε όλους εμάς να έχουμε μέλλον. Αυτό είναι αφετηρία για την προεκλογική εκστρατεία του 2019. Όμως το στοιχείο – κλειδί για μας είναι ότι έχουμε την ευκαιρία για μια φιλόδοξη και ισχυρότερη Ευρώπη, αν ενώσουμε δυνάμεις. Και αυτό απαντά στην ερώτησή σας. Πολλοί από αυτούς τους πολιτικούς που επιτίθενται στις Βρυξέλλες καθημερινά, που επιτίθενται στην Ευρώπη καθημερινά, δεν ενδιαφέρονται για μια πιο ισχυρή και πιο φιλόδοξη Ευρώπη».

Τέλος, αναφέρθηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε με την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Είμαστε οικογένεια, αλλά σίγουρα έχουμε αρκετές διαφορετικές οπτικές στο τραπέζι μας. Ειδικά για την Ελλάδα, όπως και για την Κύπρο, είναι σαφές πως υπάρχει ένα ξεχωριστό ζήτημα στο τραπέζι, δηλαδή πώς θα πρέπει να είναι οι διασυνδέσεις και η σχέση απέναντι στην Τουρκία. Πρέπει όμως να σας πω ότι από τις αρχές του χρόνου ταξιδεύω σε όλη την Ευρώπη, και συνάντησα χιλιάδες ανθρώπους, και συζητήσαμε, και πρέπει να σας πω ότι δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν πραγματικά ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρκετοί πιστεύουν ότι χρειαζόμαστε μια γενική συζήτηση για το πού είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Πού είναι τα πέρατα της Ευρώπης. Τι θεωρούμε Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια είναι, τελικά, η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όλοι συμφωνούμε ότι το Μαρόκο δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι συμφωνούν σ’ αυτό, γιατί το Μαρόκο είναι Αφρική. Όμως πού είναι το τέλος στα ανατολικά της ηπείρου μας; Υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, και πιστεύω ότι πρέπει μέσα στην επόμενη πενταετία να έχουμε μια πολύ γενική συζήτηση, τι είναι τελικά η Ευρώπη και που βρίσκονται τα σύνορά της. Και μην παρεξηγείτε αυτό που λέω. Στο θέμα της Τουρκίας, εγώ πιστεύω σε μία ισχυρή συνεργασία, όπως συνέβη στο ζήτημα της συμφωνίας για τη μετανάστευση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με ισχυρότερους δεσμούς για παράδειγμα στον οικονομικό τομέα, στην ανταλλαγή φοιτητών ή και στο πολιτιστικό υπόβαθρο. Θέλουμε μία ισχυρή και θεμελιωμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και αυτό σημαίνει πως η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή