Διμερείς σχέσεις και κορεατική χερσόνησος στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν (βίντεο)

Διμερείς σχέσεις και κορεατική χερσόνησος στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν (βίντεο)

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε σήμερα τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι η Μόσχα «υποστηρίζει τις θετικές τάσεις» στην κορεατική χερσόνησο, όπου εκτυλίχθηκε από τις αρχές του 2018 μια θεαματική επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και τη Σεούλ και η έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη βορειοκορεατική κυβέρνηση και τις ΗΠΑ, καθώς και ότι θα ενισχύσει τη διμερή οικονομική σχέση.

Διμερείς σχέσεις και κορεατική χερσόνησος στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν (βίντεο)-1

«Είμαι σίγουρος ότι η επίσκεψή σας στη Ρωσία θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα με ποιους τρόπους μπορούμε να συμβάλουμε να επιλυθεί η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, και τι μπορεί να κάνει η Ρωσία για να υποστηρίξει τις θετικές τάσεις που εκτυλίσσονται το τρέχον διάστημα», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Σε διμερές επίπεδο, έχουμε πολλά να κάνουμε για να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Διμερείς σχέσεις και κορεατική χερσόνησος στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν (βίντεο)-2

Από πλευράς του ο Κιμ τόνισε πως η συνάντηση θα επιτρέψει να διαμορφωθούν κοινές θέσεις της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας σχετικά με τα ζητήματα στην κορεατική χερσόνησο.

 

 

Στόχος της επίσκεψής του, σημείωσε, είναι να αναθερμανθούν οι «ιστορικοί» δεσμοί των δύο κρατών, στενών συμμάχων την περίοδο του ψυχρού πολέμου, να υπάρξει «πιο σταθερή και στέρεη» σχέση.

 

Διμερείς σχέσεις και κορεατική χερσόνησος στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν (βίντεο)-3

«Θεωρώ ότι η συνάντηση αυτή είναι πολύ χρήσιμη για την ανάπτυξη των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν μακρά φιλία, και μιας πιο σταθερής και στερεής σχέσης», είπε ο Κιμ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας εξάλλου συνεχάρη τον Πούτιν διότι «οικοδομεί μια ισχυρή Ρωσία».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αφίχθη το πρωί σήμερα Πέμπτη στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή, για την πρώτη του συνάντηση κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Διμερείς σχέσεις και κορεατική χερσόνησος στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν (βίντεο)-4

Η συνάντηση Πούτιν-Κιμ είναι η πρώτη αυτού του επιπέδου από το 2011, όταν είχαν συναντηθεί ο τότε πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Διμερείς σχέσεις και κορεατική χερσόνησος στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν – Κιμ Γιονγκ Ουν (βίντεο)-5

Γίνεται περίπου δύο μήνες μετά τη δεύτερη σύνοδο κορυφής του Κιμ με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι του Βιετνάμ στα τέλη Φεβρουαρίου, που κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο.

Παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Κιμ, η Ρωσία παρέμενε ως τώρα στο περιθώριο της θεαματικής διαδικασίας αναθέρμανσης των διακορεατικών σχέσεων και των διαπραγματεύσεων της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα και με τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2018.

Όμως, δύο μήνες μετά την πλήρη αποτυχία της δεύτερης συνόδου κορυφής των Κιμ και Τραμπ, ο βορειοκορεάτης ηγέτης μοιάζει να αναζητεί όσα περισσότερα στηρίγματα μπορεί στο μπρα-ντε-φερ του με την Ουάσινγκτον και να επιδιώκει επίσης μια ορισμένη επανεξισορρόπηση της σχέσης του με το Πεκίνο, τον βασικότερο υποστηρικτή της Πιονγκγιάνγκ, και τη Μόσχα, ιστορικό στυλοβάτη της χώρας του την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Άλλωστε, η ΕΣΣΔ είχε συμβάλει καθοριστικά να αναλάβει την εξουσία ο παππούς του και ιδρυτής της Λαϊκής Δημοκρατίας, ο Κιμ Ιλ Σουνγκ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή