Λουλούδια, ψωμί και αλάτι για τον Κιμ

Λουλούδια, ψωμί και αλάτι για τον Κιμ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραμεθόριο πόλη του Βλαδιβοστόκ, στην τελευταία στάση του Υπερσιβηρικού Σιδηροδρόμου, έφτασε χθες ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πλάνα της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης έδειξαν τον Κιμ να βγαίνει από το ιδιωτικό τρένο του στον σταθμό του ανατολικότερου λιμανιού της Ρωσίας, το απόγευμα της Τετάρτης, υπό τους ήχους μιας ορχήστρας, με Ρώσους αξιωματούχους να τον υποδέχονται. Παρά τη φιλόξενη υποδοχή, ο Πούτιν δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις στο Βλαδιβοστόκ. Ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντήσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για πρώτη φορά στην ιστορία την Πέμπτη, παρότι δεν σχεδιάζουν να υπογράψουν κάποια επίσημη συμφωνία ή να προβούν σε κοινή δήλωση.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι στο ρωσικό έδαφος», ανέφερε ο Κιμ σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι Russia 24, λίγα λεπτά μετά την άφιξή του. «Ερχομαι στη Ρωσία με τα θερμότερα συναισθήματα του λαού μου», πρόσθεσε. Νωρίτερα, όταν το τρένο του ανώτατου ηγέτη της Βόρειας Κορέας διέσχισε τα ρωσικά σύνορα στο χωριό Κασάν, ρωσικό πλήθος καλωσόρισε τον Κιμ, προσφέροντάς του λουλούδια, ψωμί και αλάτι, μια ρωσική παράδοση για την υποδοχή των καλοδεχούμενων επισκεπτών.

Η επίσκεψη του Κιμ στη γειτονική χώρα έχει κινήσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, καθώς πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που η Πιονγιάνγκ και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά τις πυρηνικές διαπραγματεύσεις. Η σύνοδος κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο Ανόι έληξε νωρίς, δίχως κάποιο σενάριο συμφωνίας στον ορίζοντα και με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται απομακρυσμένες στα ζητήματα της ανακούφισης των αμερικανικών κυρώσεων και στα επόμενα βήματα για την αποπυρηνικοποίηση. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και η διεθνής κοινότητα δεσμεύονται για τον ίδιο στόχο: την τελική, πλήρως ελεγχόμενη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ όσον αφορά την επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία. «Ολος ο πλανήτης επικεντρώνεται και ελπίζει στη δέσμευση του προέδρου Κιμ για την αποπυρηνικοποίηση», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές υποθέτουν πως η συνάντηση του νεαρού ηγέτη της Βόρειας Κορέας με τον Πούτιν είναι κομμάτι μιας στρατηγικής αξιολόγησης και αναζήτησης νέων διπλωματικών επιλογών, μακριά από τις συνομιλίες-αδιέξοδο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κιμ φαίνεται να ελπίζει πως η ρωσική στήριξη θα εντείνει τις πιέσεις στην Ουάσιγκτον για την ανακούφιση των σκληρών κυρώσεων, θέμα που εξακολουθεί να αποτελεί βασική πρόκληση στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών. Εκτός αυτού, η Πιονγιάνγκ πιθανόν να επιδιώκει επίσης να μειώσει την οικονομική της εξάρτηση από το Πεκίνο, καθώς η Κίνα παραμένει ο μόνος σημαντικός εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας.

Η σύνοδος κορυφής του Κιμ και του Πούτιν έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, έπειτα από την άφιξη και του Ρώσου προέδρου στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ. Θα ακολουθήσουν εκτεταμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή