Το νέο πρόσωπο της γαλλικής Ακροδεξιάς

Το νέο πρόσωπο της γαλλικής Ακροδεξιάς

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τον 23χρονο Ζορντάν Μπαρντελά επέλεξε η Μαρίν Λεπέν ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματός της. Ο νεαρός, παρότι δεν έχει καμία πολιτική εμπειρία, θα εκλεγεί οπωσδήποτε και θα λάβει έτσι θέση στο διευρυμένο ευρωσκεπτικιστικό μπλοκ στο Στρασβούργο. Ψηλός, με προσεκτικά κουρεμένα μαλλιά και πάντα καλά ξυρισμένος, ο Μπαρντελά αντιπροσωπεύει το πρότυπο του νέου Γάλλου, που προβάλλει η Μαρίν Λεπέν στις ομιλίες της, σε μία προσπάθεια να απομακρύνει το νέο της κόμμα, τον Εθνικό Συναγερμό, από το ακραίο παρελθόν του Εθνικού Μετώπου, με τους αντισημίτες οπαδούς και την κραυγαλέα ξενοφοβία. Τον Μπαρντελά μεγάλωσε η διαζευγμένη μητέρα του σε υποβαθμισμένο προάστιο της Σρεν-σαν-Ντενί έξω από το Παρίσι. Ο σημερινός υποψήφιος συγκινήθηκε από το μήνυμα της Μαρίν Λεπέν από νεαρής ηλικίας, ενώ γράφτηκε στη νεολαία του κόμματος και άρχισε τις αφισοκολλήσεις από τα 16 του χρόνια. Ο θαυμασμός μεταξύ τους είναι αμοιβαίος.

Η Λεπέν επέλεξε τον Μπαρντελά ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της, παρά τις διαφωνίες πολλών ιστορικών στελεχών. «Χρειάστηκε να με πείσει η Μαρίν. Είχα αμφιβολίες λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αλλά η Μαρίν επέμεινε στην προτίμησή της», λέει ο απερχόμενος ευρωβουλευτής, Ζιλ Λεμπρετόν. Αφού εγκατασταθεί στο Στρασβούργο, ο Μπαρντελά θα πρέπει να διαγωνιστεί στην απόκτηση επιρροής απέναντι σε πολύπειρους ακροδεξιούς πολιτικούς, όπως ο Γιερκ Μετούεν του γερμανικού AfD και ο Πολωνός ευρωβουλευτής Ριζάρ Λεγκούτκο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών. Παρότι ο 23χρονος υποψήφιος αποτελεί το «νέο πρόσωπο» του κόμματός του, αξιοποιεί τις παραδοσιακές τακτικές της γαλλικής Ακροδεξιάς, όπως την προώθηση ψευδών ειδήσεων και την επίκληση θεωριών συνωμοσίας για οργανωμένο σχέδιο εγκατάστασης μεταναστών στη χώρα με στόχο την αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή