Σάιτ παιδικής πορνογραφίας: Η παραδοσιακή ανοχή του ολλανδικού κράτους ευνοεί το φαινόμενο στο Ιντερνετ

Σάιτ παιδικής πορνογραφίας: Η παραδοσιακή ανοχή του ολλανδικού κράτους ευνοεί το φαινόμενο στο Ιντερνετ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΜΠΡΙΤΖ. Σε ιστοσελίδες στην Ολλανδία «φιλοξενείται» το ήμισυ των εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Internet Watch Foundation. Η οργάνωση επιβεβαίωσε ότι το 2018 εντοπίστηκαν 105.000 διευθύνσεις του Διαδικτύου, οι οποίες οδηγούσαν σε συνδέσμους με περιεχόμενο παράνομες φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας. Ποσοστό 47% του απεχθούς αυτού περιεχομένου φιλοξενείτο σε ολλανδικούς σέρβερ. Η IWF προειδοποίησε σε έκθεσή της ότι η χώρα τείνει να μετατραπεί, εξαιτίας της παραδοσιακής της ανοχής, σε «ασφαλές καταφύγιο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων». Η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι η χώρα βιώνει ανησυχητική διασπορά φωτογραφιών παιδικής πορνογραφίας και έχει δεσμευθεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το φαινόμενο. Από τη μεριά της, η IWF έχει καλέσει την ολλανδική κυβέρνηση και όλες τις χώρες του κόσμου, να λάβουν άμεσα μέτρα με στόχο την εξάλειψη της παιδικής πορνογραφίας από το Ιντερνετ.

Καταγγελίες

Η οργάνωση IWF επιτρέπει σε χρήστες του Διαδικτύου να καταγγείλουν την ύπαρξη εικόνων παιδικής πορνογραφίας σε σελίδες του Ιντερνετ. Η οργάνωση συνεργάζεται με εμπορικές ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα και αστυνομικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό και την αφαίρεση τέτοιου παράνομου περιεχομένου. Από το 1996 μέχρι σήμερα, η IWF έχει εξετάσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο καταγγελίες. Στην ετήσια έκθεσή της, η οργάνωση αναφέρει ότι 105.047 σελίδες φιλοξενούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας και κακοποίησης το 2018. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με τα στοιχεία του 2017, αν και η IWF υπογραμμίζει ότι η αύξηση αυτή ενδέχεται να οφείλεται στη βελτίωση των τεχνολογικών μέσων της, που της επιτρέπουν να εντοπίζει με μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.

Η εκτελεστική διευθύντρια της IWF, Σούζαν Χάργκριβς, λέει ότι η Βρετανία πέτυχε να δημιουργήσει «αφιλόξενο περιβάλλον» για τους χρήστες του Ιντερνετ, που επιθυμούν να ανταλλάξουν παράνομες εικόνες. Ποσοστό μόλις 0,04% των εικόνων παιδικής πορνογραφίας που εντόπισε η οργάνωση φιλοξενούνταν σε βρετανικούς σέρβερ.

Η κ. Χάργκριβς επεσήμανε ότι η Ολλανδία οφείλει να «υψώσει το ανάστημά της και να πράξει το σωστό». Το 82% των παράνομων φωτογραφιών φιλοξενείτο σε υπηρεσίες ανταλλαγής εικόνων και όχι σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ιδιωτικές ιστοσελίδες. Πολλές από τις υπηρεσίες αυτές έχουν έδρα την Ολλανδία, εξαιτίας του χαμηλού κόστους της ενοικίασης ιστοσελίδων στη χώρα.

Η IWF επιλέγει να αποταθεί αρχικά σε ιστοσελίδες που έχουν φιλοξενήσει παράνομο περιεχόμενο, ζητώντας την αφαίρεσή του, προτού απευθυνθεί στις διωκτικές αρχές για την άσκηση διώξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή