Δρόμος του Μεταξιού: Οι καχύποπτοι της Ευρώπης και οι… ευκαιρίες

Δρόμος του Μεταξιού: Οι καχύποπτοι της Ευρώπης και οι… ευκαιρίες

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί έξι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα περιλαμβάνονται στους συνολικά 37 επικεφαλής κρατών που θα παρευρεθούν σήμερα στο Πεκίνο κατά την έναρξη του δεύτερου Φόρουμ του νέου Δρόμου του Μεταξιού.

Οι πρωθυπουργοί ή πρόεδροι Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Αυστρίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας θα παραστούν στην επίσημη έναρξη σήμερα στο Πεκίνο, όπως επίσης και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Αρκετές δυτικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν στο ανώτατο επίπεδο, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς πως η Γερμανία δεν θα εκπροσωπηθεί σε υψηλό επίπεδο, αφού θα παραστεί στο Πεκίνο ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Πέτερ Αλτμάιερ, ενώ την Ισπανία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιόζεπ Μπορέλ. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν με εντεινόμενη καχυποψία την κινεζική πρωτοβουλία, ωστόσο οι επενδυτικές και εμπορικές ευκαιρίες που υπόσχεται το Πεκίνο δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν, ιδιαίτερα σε εποχή χαμηλής ανάπτυξης και μείωσης των επενδύσεων στην Ενωση. Πολύ περισσότερο όταν το εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των χωρών που συμμετέχουν στον νέο Δρόμο του Μεταξιού υπερέβη τα 6 τρισ. δολάρια μεταξύ 2013 και 2018, σύμφωνα με το Πεκίνο, και οι κινεζικές άμεσες ξένες επενδύσεις σε αυτές τις χώρες τα 80 δισ. δολάρια. Η συνολική αξία των έργων που γίνονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υπολογίζεται στα 3,67 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Refinitiv που επικαλείται το Reuters. Ολες οι χώρες θέλουν ένα κομμάτι από αυτές τις επενδύσεις και από αυτό το εμπόριο και όλες όσες συμμετέχουν ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν καλύτερη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές.

Η Ουάσιγκτον και σε μικρότερο βαθμό οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν την κινεζική πρωτοβουλία για την αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού μεταξύ Κίνας, Κεντρικής και Νότιας Ασίας και Ευρώπης ως γεωπολιτική απειλή και ως προσπάθεια του Πεκίνου να αυξήσει την πολιτική και οικονομική του επιρροή. Κατηγορούν επίσης την Κίνα ότι πολλά από τα έργα υποδομής που χρηματοδοτεί μέσω δανείων σε πολλές χώρες (συνολικά 126 έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία του Πεκίνου) είναι μη βιώσιμα, γίνονται με αδιαφανείς διαδικασίες και καταλήγουν να υπερχρεώνουν τα κράτη. Ο Μ. Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα εκπροσωπήσει τις Βρυξέλλες, έγραψε χθες στην εφημερίδα EurActiv ότι η Ε.Ε. προάγει τη βιωσιμότητα των επενδύσεων σε υποδομές που δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, προστατεύουν το περιβάλλον και δεν αποτελούν παγίδα χρέους για τις χώρες. «Η Κίνα δεσμεύθηκε να τηρήσει τις αρχές των κανόνων της αγοράς, της διαφάνειας, των ανοιχτών δημόσιων προμηθειών και του θεμιτού ανταγωνισμού… ως εκπρόσωπος της Ε.Ε. το μήνυμά μου θα είναι πως τώρα είναι η ώρα όλοι μας να κάνουμε πράξη αυτές τις αρχές. Αν επιτύχουμε θα κερδίσουν η Κίνα, η Ευρώπη και ο ευρύτερος κόσμος», αναφέρει o Σέφκοβιτς.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες χαρακτήρισε την Μ. Τρίτη τον νέο Δρόμο του Μεταξιού «πολύ σημαντική ευκαιρία» για τον κόσμο. Υπενθύμισε ότι δεν υπάρχουν πόροι για επενδύσεις ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά ούτε για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η, δε, Κριστίν Λαγκάρντ είχε χαρακτηρίσει προ ημερών την πρωτοβουλία καλοδεχούμενη, αν και είχε σημειώσει πως πρέπει να επιτευχθεί λεπτή ισορροπία μεταξύ των αναγκών για υποδομές, της χρηματοδότησης που τις συνοδεύουν και του πλήρους σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας των χωρών και της βιωσιμότητας του χρέους. Απαντώντας στην κριτική των Δυτικών περί αδιαφάνειας και υπερχρέωσης, στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Φόρουμ έχει προστεθεί μια πρόταση που αναφέρεται σε «βιώσιμη οικονομική υποστήριξη για τα έργα» και σε σεβασμό των αρχών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περί της βιωσιμότητας του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή