ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ θα πληρώσει 2 εκατ. δολάρια στη Βόρεια Κορέα για τη «φροντίδα» του Ότο Γουόρμπιρ

otto

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πληρωμή του λογαριασμού ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε εκδώσει και παραδώσει στις ΗΠΑ η Βόρεια Κορέα για να καλύψει τα έξοδά της για τη φροντίδα που παρείχε στον 22χρονο φοιτητή Ότο Γουόρμπιρ, ο οποίος βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση έπειτα από 17μηνη κράτηση στη Βόρεια Κορέα, ανέφερε σήμερα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Ο Ότο Γουόρμπιρ φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συνελήφθη στην Πιονγκγιάνγκ κατά τη διάρκεια ενός οργανωμένου ταξιδιού το 2016. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικών έργων επειδή φέρεται ότι έκλεψε μια προπαγανδιστική αφίσα και κρατήθηκε επί 17 μήνες. 

Ο φοιτητής – σύμφωνα με την οικογένειά του – υπέστη βασανιστήρια που τον άφησαν σε κωματώδη κατάσταση για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την καταδίκη του.

Επαναπατρίστηκε ενώ βρισκόταν σε κώμα έπειτα από διαπραγματεύσεις των δύο χωρών και πέθανε τον Ιούνιο του 2017, έξι μέρες μετά την επιστροφή του στο σπίτι του στο Οχάιο. 

Ωρες προτού ο Γουόρμπιρ επιστρέψει αεροπορικώς στις ΗΠΑ από την Πιονγκγιάνγκ – στις 13 Ιουνίου του 2017 – η εφημερίδα αναφέρει ότι ένα τιμολόγιο παραδόθηκε στον απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζόσεφ Γιουν.

Ο λογαριασμός εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και παρέμενε απλήρωτος μέχρι το τέλος του 2017, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Post. Δεν είναι γνωστό αν η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε αργότερα τον λογαριασμό.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος που εστάλη στην Βόρεια Κορέα για την επιστροφή του Γουόρμπιρ, υπέγραψε μια συμφωνία για να πληρωθεί ο λογαριασμός χρέωσης ιατρικών υπηρεσιών, έπειτα από οδηγίες που έλαβε από τον Τραμπ, τόνισε η Post, που επικαλείται δύο πρόσωπα με γνώση του θέματος.

«Δεν σχολιάζουμε διαπραγματεύσεις ομήρων, και για αυτό τον λόγο είναι τόσο επιτυχημένες υπό αυτή την κυβέρνηση», απάντησε στο Reuters η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Ο Γιουν, που του ζητήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, απάντησε με mail: «Δεν μπορώ να σχολιάσω/επιβεβαιώσω διπλωματικές ανταλλαγές».

Τον περασμένο Δεκέμβριο δικαστήριο της Ουάσινγκτον καταδίκασε τη Βόρεια Κορέα να πληρώσει 501 εκατομμύρια δολάρια για τον θάνατο του νεαρού, κρίνοντας ότι ήταν θύμα βασανιστηρίων. Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται την ευθύνη της.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ