Κύπρος: Κατονόμασε το θύμα στην Ορούντα ο «Ορέστης» – Τι ανέφερε στην απολογία του

Κύπρος: Κατονόμασε το θύμα στην Ορούντα ο «Ορέστης» – Τι ανέφερε στην απολογία του

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κομμένη την ανάσα η κυπριακή κοινή γνώμη και όχι μόνο παρακολουθεί να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια της μια υπόθεση θρίλερ. Οι νέες αποκαλύψεις του 35χρονου ύποπτου αξιωματικού της Εθνικής Φρουράς για την διάπραξη επτά συνολικά φόνων έφεραν νέες έρευνες πέραν της φρίκης και του αποτροπιασμού.

Τα σημεία πλέον που οι Αρχές έστρεψαν την προσοχή τους είναι η Κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό όπου ο 35χρονος υπέδειξε ως το μέρος που «ξεφορτώθηκε» τα πτώματα της Livia Florentina Bunea και της κόρης της Elena Natalia Bunea αλλά και της Μαρικάρ. Παράλληλα οι έρευνες διεξάγονται και στην λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο για εντοπισμό της σορρού της 6χρονης Sierra, κόρης της Marry Rose.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι έρευνες στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου ολοκληρώθηκαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα για τον εντοπισμό της σορού της 6χρονης Sierra, κόρης της Marry Rose.

Κύπρος: Κατονόμασε το θύμα στην Ορούντα ο «Ορέστης» – Τι ανέφερε στην απολογία του-1

Η μεγάλη επιχείρηση με το σκάφανδρο στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκου Τράγκολα, ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «θα ερευνηθούν κρίσιμα σημεία». Σήμερα Μ. Σάββατο οι έρευνες θα συνεχιστούν εκ νέου σε δύο μέτωπα, στην Κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό με ρομποτική κάμερα και στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου με σκάφανδρο.

Στο Δικαστήριο σήμερα ο 35χρονος

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε το πρωί του Μ. Σαββάτου στο Δικαστήριο ο 35χρονος ύποπτος. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με τον ύποπτο να φρουρείται από μεγάλο αριθμό αστυνομικών, που έφεραν αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ανάλογα μέτρα ασφαλείας ελήφθησαν και έξω από την αίθουσα με τους δημοσιογράφους να περνούν από αυστηρό έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ανανέωσε για άλλες οκτώ ημέρες το διάταγμα προσωποκράτησης του 35χρονου Ίλαρχου της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος φέρεται να ομολόγησε ότι σκότωσε επτά αλλοδαπές γυναίκες δύο εξ αυτών ανήλικα κορίτσια ηλικίας 6 και 8 χρόνων.

Εναντίον του 35χρονου διερευνώνται τα αδικήματα φόνου εκ προμελέτης και απαγωγής με σκοπό τον φόνο εκ προμελέτης τα οποία διαπράχθηκαν μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου 2016 και 26 Απριλίου 2019.

Ανακρινόμενος ανέφερε ότι έριξε άλλα τρία θύματα στην Κόκκινη Λίμνη σε βαλίτσες, ενώ υπέδειξε και το ξεροπήγαδο στην Ορούντα ως το μέρος όπου έριξε τη σορό της Κάτχα Ανου από το Νεπάλ. 

Ο 35χρονος, ο οποίος δεν εκπροσωπείτο ούτε και σήμερα από δικηγόρο, δεν έφερε ένσταση στο αίτημα για περαιτέρω κράτηση του απαντώντας μονολεκτικά: «Συμφωνώ» όταν ερωτήθηκε από τη Δικαστή.

Ενισχύεται με Βρετανούς εμπειρογνώμονες η ανακριτική ομάδα

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, προέβη χθες σε δηλώσεις τονίζοντας ότι η Αστυνομία βρίσκεται ενώπιον μιας σοβαρής υπόθεσης με πρώτο μέλημα την εξιχνίασή της.

«Βρισκόμαστε ενώπιον ενός πρωτοφανούς εγκλήματος, υπολείπεται μεγάλος όγκος ανακριτικού έργου αλλά οδηγούμαστε προς διαλεύκανση».

Εν συνεχεία δήλωσε ότι η ανακριτική ομάδα σύντομα θα ενισχυθεί από ειδικούς Βρετανούς εμπειρογνώμονες. Ο κ. Αγγελίδης δεν παρέλειψε να απαντήσει στις επικρίσεις για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

«Επαναλαμβάνω πως σε ό,τι αφορά τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα δεν επιτρέπεται με βάση το Νόμο, στις εξαφανίσεις προσώπων».

Με τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο «Ορέστης» ήταν πολύ καλά διαβασμένος σε σχέση με τις τοποθεσίες που επέλεγε να «ξεφορτώνεται» τα θύματα του ακολουθώντας μάλιστα συγκεκριμένη μεθοδολογία.

Έξω από το Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν την Μεγάλη Παρασκευή πολίτες, απαιτώντας δικαιοσύνη για τις δολοφονημένες γυναίκες στην υπόθεση «Ορέστης». Με σύνθημα το «που είναι» και απαίτηση για παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, 1000 και πλέον πολίτες διαδήλωσαν σε ειρηνικά πλαίσια.

Το χρονικό 

Όπως προκύπτει από τη χαρτογράφηση των δολοφονιών που ο ίδιος ο κατά συρροή δολοφόνος έχει παραδεχτεί, το 2018 ήταν η χρονιά που διέπραξε τις πιο πολλές δολοφονίες, τέσσερις στον αριθμό, ενώ άρχισε να δρα τέλος του 2016. Συγκεκριμένα, στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 είχαν εξαφανιστεί η 36χρονη μητέρα από τη Ρουμανία και η 8χρονη κόρη της.

Τον επόμενο χρόνο, δηλαδή στις 13/12/2017, χτύπησε για δεύτερη φορά, σκοτώνοντας αυτή τη φορά την Μαρικάρ Βαλτέζ. Το κοινό στοιχείο για τις δύο αυτές δολοφονίες, είναι ότι ο 35χρονος πετούσε τα θύματά του στον ίδιο χώρο, την Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό.

Στη συνέχεια παρατηρήθηκε έξαρση στη δράση του, αφού πέρσι σκότωσε τέσσερα θύματα. Τον Μάιο του 2018 χτύπησε για τρίτη φορά με θύμα τη Μαρί Ρόουζ και την 6χρονη κόρη της Σιέρρα. Ψάρεψε το θύμα του μέσω του διαδικτύου, τη μετέφερε σπίτι του και τη σκότωσε. Μέχρι σήμερα αρνείται ότι σκότωσε και την κορούλα της και επιμένει στο σενάριο ότι αυτή πνίγηκε με το κλάμα της.

Το καλοκαίρι του 2018 σκότωσε την αλλοδαπή γυναίκα από το Νεπάλ ή τις Ινδίες (δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ταυτότητά της) και την πέταξε σε ξερόλακκο στην περιοχή της Ορούντας.

Το τελευταίο θύμα του, η Αριάν Παλάνας, έπεσε στα δίχτυά του και πάλιν μέσω γνωριμίας από το διαδίκτυο. Αφού την στραγγάλισε, την πέταξε στο φρεάτιο του μεταλλείου Μιτσερού και η σορός της ανασύρθηκε την περασμένη Τρίτη.

Πρώτο θέμα στον ξένο Τύπο

Στις πρώτες σελίδες και τα πρώτα θέματα του ξένου Τύπου βρίσκεται η είδηση που αφορά την παραδοχή του 35χρονου Νίκου Μεταξά για τις επτά δολοφονίες γυναικών, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικων κοριτσιών ηλικίας 6 και 8 ετών.

«New York Times» και BBC σχολιάζουν την παραδοχή του 35χρονου λοχαγού. «Η Αστυνομία της Κύπρου ερευνά τις δολοφονίες επτά προσώπων από τον στρατιωτικό» γράφει η «Washington Post», ενώ το ABC News γράφει: «Ο Κύπριος παραδέχθηκε επτά δολοφονίες».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου, philenews.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή