Κύπρος: σοκ και οργή για τον κατά συρροήν 35χρονο δολοφόνο

Κύπρος: σοκ και οργή για τον κατά συρροήν 35χρονο δολοφόνο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκλονισμένη, σοκαρισμένη και άναυδη είναι η κυπριακή κοινή γνώμη μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κατά συρροήν δολοφόνου «Ορέστη». Ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς είχε ομολογήσει –και ενώ οι έρευνες «έτρεχαν»– τη δολοφονία επτά ατόμων, πέντε γυναικών και δύο ανήλικων κοριτσιών. Τα πρώτα θύματα που έγιναν γνωστά ήταν η εκ Φιλιππίνων Marry Rose Tiburcio Infante, η 6χρονη κόρη της Sierra και η 28χρονη συμπατριώτισσά της Arian Palanas Losano, που είχαν δηλωθεί ως αγνοούμενες τον Μάιο του 2018 και τον Ιούλιο του ιδίου έτους. Αντιστοίχως αγνοούμενη από τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν και η 29χρονη Maricar Valdez Arquiola, θύμα του 35χρονου, στην οποία οι Αρχές «έφτασαν» από την ανάλυση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Το πτώμα που εντοπίστηκε και ανασύρθηκε από φρεάτιο του παλαιού μεταλλείου στο Μιτσερό ανήκει στην 38χρονη Marry Rose, όπως πιστοποιήθηκε και από την εξέταση DNA. Η τρίτη και τελευταία έως το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης σορός ανασύρθηκε στο πεδίο βολής στην Ορούντα, σημείο που υπέδειξε ο δράστης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε σκοτώσει μια γυναίκα που καταγόταν είτε από την Ινδία είτε από το Νεπάλ, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία της. Από τη Μεγάλη Παρασκευή στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκεται η λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο, όπου δύτης με ειδικά κατασκευασμένο σκάφανδρο επιχειρεί για τον εντοπισμό της σορού της 6χρονης Sierra, κόρης της Marry Rose.

Οι τραγικές, απίστευτες, εξελίξεις από τα φονικά έχουν «παγώσει» την κυπριακή κοινωνία και έχουν εκθέσει σοβαρά την κυπριακή αστυνομία, αφού σχεδόν όλες οι γυναίκες είχαν δηλωθεί αγνοούμενες και ήταν όλες αλλοδαπές.

Αποκάλυψη

Η πρώτη έντονη αντίδραση ήρθε από την Αναστασία Παπαδοπούλου, πρόεδρο του Συμβουλίου Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (κόρη του Τάσσου Παπαδόπουλου), που αναρωτήθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη στάση της αστυνομίας. ​​​​​​Δριμείες ήταν και οι καταγγελίες του Λούη Κουτρουκίδη, προέδρου του Συνδέσμου Οικιακών Βοηθών Κύπρου, ο οποίος αποκάλυψε ότι είχε ο ίδιος καταγγείλει την εξαφάνιση της Marry Rose. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αστυνομικός που έλαβε την κατάθεσή του πίστευε ότι η 38χρονη διέφυγε μαζί με το παιδί της, μέσω των Κατεχομένων, στην Ευρώπη. Ο κ. Κουτρουκίδης έκανε λόγο για 22 γυναίκες από τις Φιλιππίνες που έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και για ολιγωρία της αστυνομίας. Αντίστοιχα επικριτική στάση κρατούν πολλοί απλοί πολίτες, με συνέπεια η κυπριακή αστυνομία να καλείται να δώσει απαντήσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η αστυνομία μετά την εξαφάνιση της 38χρονης και της κόρης της στις 5 Μαΐου 2018, ξεκίνησε έρευνα λαμβάνοντας καταθέσεις από οικεία τους πρόσωπα, όπως και από τον 33χρονο πρώην σύντροφο της 38χρονης και πατέρα της 6χρονης. Εδωσε φωτογραφία της αγνοούμενης στη δημοσιότητα, ενώ επικοινώνησε με την Ιντερπόλ Φιλιππίνων και με την πρεσβεία της χώρας στην Κύπρο. Πληροφόρηση που είχε η «Κ» από την αστυνομία αναφέρει, επίσης, ότι το διαβατήριο της Marry είχε εντοπιστεί εξαρχής, ενώ στο σπίτι του 33χρονου πρώην συντρόφου της εντοπίστηκε διαβατήριο της 6χρονης κόρης της, αλλά ληγμένο. 

Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε τριμελής επιτροπή που θα διερευνήσει τυχόν λάθη, ποινικά ή πειθαρχικά αδικήματα των αστυνομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή