Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ποσοστά συμμετοχής που θα είναι τα μεγαλύτερα από το 1993 έως σήμερα, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9.00 η ώρα Ελλάδας η εκλογική διαδικασία στην Ισπανία.  Στις 6.00 το απόγευμα, σύμφωνα με το Υπ. Εσωτερικών της χώρας η συμμετοχή έφθανε το 60.7 τοις εκατό, αυξημένη κατά  περίπου εννέα μονάδες σε σχέση με το ποσοστό της ίδιας ώρας στις εκλογές του Ιουνίου του 2016 (51.2 τοις εκατό). 

Οι Ισπανοί έσπευσαν στις κάλπες ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των ηγετών των κομμάτων, σε μια διαδικασία που αναμένεται να είναι η πιο αποφασιστική αλλά και αβέβαια των τελευταίων δεκαετιών.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-1
Την τεταμένη προεκλογική περίοδο, στην οποία κυριάρχησαν ζητήματα εθνικής ταυτότητος αλλά και θέματα ισότητας δικαιωμάτων, έκανε ακόμη πιο  δύσκολη η προοπτική επανόδου στο Κοινοβούλιο ενός μεγάλου μπλοκ ακροδεξιών βουλευτών, για πρώτη φορά  από το 1970 όταν η Ισπανία επέστρεψε στη Δημοκρατία. 
 
Οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να κερδίσουν την πρώτη θέση, αλλά τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι κανένα κόμμα δεν είναι κοντά στην αυτοδυναμία, καθιστώντας  πιθανό το σενάριο, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες, επιτείνοντας την αίσθησης αβεβαιότητας στην Ευρώπη. 
 
Το ενδεχόμενο νέων εκλογών πάντως δεν θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό.
 
Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-2
 
«Πάνω από όλα, οι Ισπανοί πρέπει να ψηφίσουν σήμερα μαζικά, για να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ως έθνος, για το τι θέλουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα σε εκλογικό τμήμα κοντά στη Μαδρίτη.
 
Ανάλογες εκκλήσεις για συμμετοχή εξέφρασαν  οι ηγέτες του Ποδέμος αλλά και του ακροδεξιού Vox, μόλις ψήφισαν.   

Πολλοί είναι η ψηφοφόροι που διακατέχονται από συναισθήματα αβεβαιότητας αλλά και φόβου για το μέλλον. Με το τραύμα της στρατιωτικής δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο, ο οποίος πέθανε το 1975, να εξακολουθεί να είναι φρέσκο στη μνήμη της προηγούμενης γενιάς, η Ισπανία αντιστεκόταν καιρό στο εθνικιστικό, λαϊκιστικό κύμα που εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-3

Ωστόσο, μερικοί Ισπανοί πολίτες δεν δίστασαν να υποστηρίξουν το εθνικιστικό κόμμα Vox. «Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα , σε αυτές θα ψηφίσω το Vox», δήλωσε στο Reuters, η 50χρονη εργαζόμενη σε μπαρ, Πάολα. «Εκπροσωπούν κάτι καινούργιο. Τις ισπανικές αξίες και αρχές που το Λαϊκό Κόμμα είχε αρχίσει να χάνει», πρόσθεσε. 

Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να δώσουν μια καθαρή εικόνα για τον αριθμό των εδρών που θα κερδίσει το ακροδεξιό κόμμα, αλλά θα μπορούσε  εύκολα να πάρει δεκάδες έδρες, αν λάβει κανείς υπόψη την ενισχυμένη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων ως προς τα παραδοσιακά κόμματα και τις επικρατούσες πολιτικές.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-4

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, θα είναι δυσκολότερο για τη δεξιά πλευρά να εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Ωστόσο,  ο υψηλός αριθμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων – 4 στους 10 – έχει δυσκολέψει τις προβλέψεις επί του εκλογικού αποτελέσματος αυξάνοντας την αβεβαιότητα.

Πως οδηγήθηκε στις εκλογές η Ισπανία

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανήλθε στην εξουσία τον περασμένο Ιούνιο διαδεχόμενος τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι , ο οποίος εγκατέλειψε την πολιτική, όταν έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο ύστερα από απόφαση δικαστηρίου που ενέπλεκε σε υπόθεση διαφθοράς το κόμμα του.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ κατάφερε να σταθεί στην εξουσία για μικρό χρονικό διάστημα. Απέτυχε όμως να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό, τον περασμένο Φεβρουάριο, οδηγούμενη στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-5

Η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τέσσερα χρόνια στην Ισπανία είναι το αποτέλεσμα της εμφάνισης νέων κομμάτων που δημιουργήθηκαν από την οργή που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση, θύμα της οποίας ήταν και η Ισπανία.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-6

Η οικονομία έχει βεβαίως επιστρέψει σε ανάπτυξη, αλλά οι ημέρες που Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα μοιράζονταν το μεγαλύτερο τμήμα των εκλογικών λαφύρων έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί .

Ποιοι συμμετέχουν

Ο Σάντσεθ προηγείται, σύμφωνα με όλα τα δημοσκοπικά δεδομένα, αλλά το κατακερματισμένο τοπίο της ισπανικής πολιτικής σκηνής, δείχνει ότι ένας συνδυασμός δυνάμεων από τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς, μαζί με το εξτρεμιστικό κόμμα της ακροδεξιάς VOX, θα μπορούσε να γύρει την πλάστιγγα.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-7

O επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο. 

Το Λαϊκό Κόμμα συμπληρώνουν εκ δεξιών το φιλικό προς την ελεύθερη αγορά και τις επιχειρήσεις κόμμα των Ciudadanos και το εθνικιστικό VOX, το οποίο υπερασπίζεται τις ταυρομαχίες ως βασικό έθιμο της ισπανικής παράδοσης, είναι εχθρικό στα δικαιώματα των γυναικών και υπόσχεται να βάλει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-8

O επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VOX, Σαντιάγκο Αμπασκαλ 

Από την άλλη πλευρά, ψηφοφόροι οργισμένοι με τα μέτρα λιτότητας, φαίνεται να προσχωρούν στους Podemos, από τα άκρα αριστερά.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-9

O επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Μανουέλ Ιγλέσιας Τουριόν

Περίπου το 1/3 των ψηφοφόρων εμφανίζονταν αναποφάσιστοι καθώς ολοκληρωνόταν η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας, σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά δεδομένα.

Τι διακυβεύεται;

Η όποια νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρόνια ανεργία αλλά και με τα ελλειμματικά κονδύλια που προορίζονται για το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Όμως το πιο αποφασιστικό πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι η οξύτατη πολιτική κρίση που προκαλεί το αίτημα της πλούσιας Καταλωνίας, για απόσχιση.

Οι Σοσιαλιστές υπερασπίζονται το υφιστάμενο μοντέλο διακυβέρνησης της Ισπανίας, που δίνει αυξημένες αυτονομίες σε περιφέρειες και τη δυνατότητα αυτοδιοίκησης σε θέματα όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Ξεπερνάει το 60% η συμμετοχή στις ισπανικές κάλπες – Η μεγαλύτερη από το 1993-10

O πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ

Όμως και τα τρία κεντροδεξιά κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν από τον ογκούμενο κύμα οργής που υπάρχει στην Ισπανία, έναντι της Καταλωνίας, όταν ηγέτες της τελευταίας επιχείρησαν την απόσχιση πριν από δύο χρόνια.

Και τα τρία ασκούν κριτική στον Σάντσεθ για την έναρξη συνομιλιών με τους ηγέτες που τάσσονται υπέρ της απόσχισης, ενώ το VOX, έχει υποσχεθεί να αφαιρέσει κάθε περιφερειακή εξουσία, επαναποδίδοντάς τες στη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή