Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας – Φθάνουν στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες

Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας – Φθάνουν στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από την Βρετανία, αναμένεται να φθάσει σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα στην Κύπρο, προκειμένου να βοηθήσει την Αστυνομία στις έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση του 35χρονου δολοφόνου, «Ορέστη», την ώρα που ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας που εντοπίστηκε στην Κόκκινη Λίμνη.

«Αναφορικά με τις υπό διερεύνηση υποθέσεις φόνου γυναικών, ο Αρχηγός Αστυνομίας, μετά από ενημέρωση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, από τις 20/04/2019 έχει ζητήσει τη συνδρομή ειδικών εμπειρογνωμόνων συγκεκριμένων ειδικοτήτων, από το Ηνωμένο Βασίλειο, με εξειδίκευση στον τομέα της μορφής εγκλήματος που διερευνά η Αστυνομία.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από τις Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένεται η κάθοδος πέντε ειδικών συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29/04/2019.

Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας – Φθάνουν στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες-1

Οι ειδικότητες περιλαμβάνουν Ιατροδικαστή, Κλινικό Ψυχολόγο, Ειδικό Σύμβουλο με εμπειρία σε τέτοιας μορφής εγκλήματα, Ειδικό Ανακριτή με εμπειρία στο σοβαρό έγκλημα και Ειδικό Εμπειρογνώμονα για πολύπλοκες υποθέσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κυπριακής αστυνομίας.

Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας – Φθάνουν στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες-2

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής Κύπρου» οι πέντε ειδικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα λάβουν εκτενή ενημέρωση για το προφίλ του 35χρονου, για την μέχρι τώρα πορεία των ερευνών, ώστε να μπορούν να εμπλακούν στην διαδικασία το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, αναμένεται ότι εντός των επομένων ημερών θα συμμετάσχουν και σε διαδικασία ανάκρισης του «Ορέστη». Σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον ο 35χρονος έχει αποκαλύψει ολόκληρη την δράση του ή κρύβει καλά περισσότερα σκοτεινά μυστικά.

Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας – Φθάνουν στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες-3

Maricar ή Livia;

Ανήμερα του Πάσχα, η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την ανάσυρση βαλίτσας. Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπεύθυνου του ΤΑΕ Λευκωσίας, Νεόφυτου Σιάηλου, η σορός βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση. Η ταυτότητά της θα εξακριβωθεί μετά από επιστημονικές εξετάσεις, πρόσθεσε. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, δεν πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση ανάσυρσης, παρά μόνον επιχείρηση διερεύνησης του πυθμένα της λίμνης, καθώς η τρίτη βαλίτσα εξακολουθεί να αγνοείται.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η σορός ανήκει σε ενήλικη γυναίκα, διευκρίνισε ο κ. Σιάηλος. Ερωτηθείς ο κ. Σιάηλος σε σχέση με το ενδεχόμενο να υπάρχουν περισσότερα θύματα του Ορέστη, ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο, ωστόσο, ο ύποπτος ανακρίνεται καθημερινά.

Η ομολογία του 35χρονου, σε σχέση με την Κόκκινη Λίμνη, έχει να κάνει με τρία πρόσωπα: την 36χρονη Livia Bunea και την 8χρονη κόρη της Elena, από Ρουμανία, και την Maricar Valdez Arquiola από τις Φιλιππίνες.

Όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λευκωσίας, Νεόφυτος Σιάηλος, από την σκηνή, ο Ιατροδικαστής που εξέταση την σορό, διαπίστωσε ότι ανήκει σε ενήλικη γυναίκα, αλλά βρίσκεται σε προχωρημένη αποσύνθεση. Με αυτά ως δεδομένα, εκ πρώτης όψεως, αποκλείεται η σορός να ανήκει στην 8χρονη Elena και η προσοχή στρέφεται στις Livia και Maricar.

 

Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας – Φθάνουν στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες-4

Δύσκολο το έργο των ιατροδικαστών

Μέχρι την ταυτοποίηση της σορού, ωστόσο, θα μεσολαβήσουν διάφορες επιστημονικές και άλλες εξετάσεις, πρόσθεσε ο κ. Σιάηλος. Σε πρώτο στάδιο, η σορός μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο για εξετάσεις, ενώ θα ακολουθήσει η νενομισμένη νεκροψία, από την οποία ίσως προκύψουν περαιτέρω ενδείξεις για την ταυτότητά της.

Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των Marry Rose και Arian Palanas, φαίνεται ότι φως θα ρίξει η εξέταση σε δείγματα γενετικού υλικού, διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο για να περατωθεί. Να θυμίσουμε ότι η Marry Rose ταυτοποιήθηκε χάριν στην εξέταση DNA, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα για την δεύτερη σορό, η οποία εκτιμάται ότι ανήκει στην Arian.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, το Μεγάλο Σάββατο, όταν ο 35χρονος παρουσιάστηκε για ανανέωση του διατάγματος κράτησής του, εξίσου δύσκολη είναι και η ταυτοποίηση του πέμπτου θύματός του, της Κάτχα Ανού από το Νεπάλ. Κι αυτή η σορός, που είχε εντοπιστεί σε ξεροπήγαδο στο πεδίο βολής Ξυντούς στην Ορούντα, ήταν σε προχωρημένη αποσύνθεση.

Ξεκινά η επιχείρηση ανάσυρσης της δεύτερης βαλίτσας – Φθάνουν στην Κύπρο Βρετανοί εμπειρογνώμονες-5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή