Λευκή φάλαινα «κατάσκοπος» του ρωσικού ναυτικού αυτομόλησε… στα νερά της Νορβηγίας (βίντεο)

Λευκή φάλαινα «κατάσκοπος» του ρωσικού ναυτικού αυτομόλησε… στα νερά της Νορβηγίας (βίντεο)

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία λευκή φάλαινα (γνωστή και με την ονομασία φάλαινα μπελούγκα) βρέθηκε να κολυμπάει στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, φορώντας ένα ειδικό εξάρτημα, που υποδεικνύει ότι πρέπει να ήταν εκπαιδευμένη από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό, δήλωσε ένας Νορβηγός ειδικός.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής της υδροβιολογίας, Αουντούν Ρίκαρντσεν, ανέφερε ότι το θαλάσσιο θηλαστικό φόραγε μία ειδική ζώνη με μία προσαρμοσμένη θήκη για κάμερα GoPro, η οποία έφερε και μία ετικέτα, που τη συνέδεε με την Αγία Πετρούπολη. Ένας ντόπιος ψαράς κατάφερε τελικώς να απελευθέρωσει το κήτος από την εξάρτυση.

Λευκή φάλαινα «κατάσκοπος» του ρωσικού ναυτικού αυτομόλησε… στα νερά της Νορβηγίας (βίντεο)-1

Η Ρωσία διαθέτει μία ναυτική βάση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, κάτι το οποίο καθιστά πιθανό η γαλάζια φάλαινα να είχε εκπαιδευτεί εκεί από το ρωσικό ναυτικό. Οι γαλάζιες φάλαινες απαντώνται στις θαλάσσιες περιοχές της Αρκτικής.

Ψάχνοντας για φαγητό, η ήμερη φάλαινα πλησίασε επανειλημμένα κάποιες νορβηγικές βάρκες που έπλεαν στα ανοιχτά της νήσου Ινγκόγια, η οποία απέχει περίπου 258 ναυτικά μίλια από το Μούρμανσκ, βάση του Βόρειου Στόλου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Όπως δήλωσε ο Ρίκαρντσεν, μία Ρωσίδα συνάδελφος του του έχει πει ότι το ρωσικό κράτος δεν κάνει τέτοιου είδους «πειράματα», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «γνωρίζει πως το ναυτικό έχει πιάσει κάποιες φάλαινες μπελούγκα πριν από κάποια χρόνια, τις οποίες και εκπαίδευσε». Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πιθανότερο είναι η «εξοπλισμένη» φάλαινα να συνδέεται με αυτές τις εκπαιδεύσεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας.

«Οι λευκές φάλαινες, όπως και τα δελφίνια και οι φάλαινες δολοφόνοι (όρκα), είναι αρκετά έξυπνα και κοινωνικά όντα, και μπορούν να εκπαιδευθούν όπως ένα σκυλί», προσέθεσε ο υδροβιολόγος.

Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε και ένας Ρώσος συνταγματάρχης, ο οποίος έχει γράψει στο παρελθόν για τη στρατιωτική χρήση των θαλάσσιων θηλαστικών. Ο συνταγματάρχης διαβεβαίωσε το νορβηγικό κράτος, ότι δεν πρέπει να ανησυχεί για έναν πιθανό «κατασκοπικό» ρόλο της φάλαινας, χωρίς, ωστόσο, να απορρίψει το σενάριο αυτή να ξέφυγε από κάποια ρωσική ναυτική βάση.

Μιλώντας στο ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Govorit Moskva, ο συνταγματάρχης μίλησε για τον στρατιωτικό ρόλο των δελφινιών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, τονίζοντας ότι τα τελευταία εκπαιδεύονται για να φέρουν σε πέρας πληθώρα αποστολών, όπως η εξολόθρευση ξένων δυτών, η τοποθέτηση ναρκών σε εχθρικά πλοία και η προστασία ορισμένων θαλάσσιων περιοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή