Λευκός Οίκος για Βενεζουέλα: Ελπίζουμε σε δημοκρατική έκβαση, στεκόμαστε στο πλευρό του λαού

Λευκός Οίκος για Βενεζουέλα: Ελπίζουμε σε δημοκρατική έκβαση, στεκόμαστε στο πλευρό του λαού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας στην «αναζήτησή του της ελευθερίας», επαναλαμβάνοντας την αμέριστη υποστήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος υποστήριξε από μια αεροπορική βάση στο Καράκας ότι διαθέτει την υποστήριξη στρατιωτών.

Με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος σημείωσε ότι «παρακολουθεί και αναμένει» πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Βενεζουέλα, ενώ ελπίζει σε μια δημοκρατική έκβαση. 

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον φαίνεται να υποστηρίζει την έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα σήμερα ο Χουάν Γκουαϊδό με την οποία προτρέπει τους πολίτες της Βενεζουέλας και τον στρατό να στηρίξουν την προσπάθειά του να ανατρέψει τον Μαδούρο. 

«Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας πρέπει να προστατεύσουν το Σύνταγμα και τον λαό της Βενεζουέλας. Πρέπει να παραμείνουν στο πλευρό της Εθνοσυνέλευσης και των νόμιμων θεσμών απέναντι στον σφετερισμό της δημοκρατίας. Οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μπόλτον στο Twitter. 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «σήμερα, ο προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης Ελευθερία». «Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τον λαό της Βενεζουέλας στην αναζήτησή του στης ελευθερίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση του Τραμπ έχει απευθύνει διεθνές κάλεσμα για την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως νόμιμου ηγέτη της χώρας. 

Τι ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός 

Ο στρατός των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει κάποιο ρόλο στα εν εξελίξει γεγονότα.

«Παρακολουθούμε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα εκ του σύνεγγυς και είμαστε σε στενή επαφή με τους εταίρους μας σε διάφορες υπηρεσίες και στην ανώτερη αλυσίδα διοίκησης. Προσώρας, η αποστολή της Νότιας Διοίκησης των ΗΠΑ παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε ο συνταγματάρχης Αρμάντο Χερνάντεζ, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, η οποία επιβλέπει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή