Αποχή και καιρός, αντίπαλοι του Ζάεφ

Αποχή και καιρός, αντίπαλοι του Ζάεφ

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βόρεια Μακεδονία ο Μάης μπήκε με υπέροχο ανοιξιάτικο καιρό και, όπως συνηθίζουν δεκαετίες τώρα, οι πολίτες αυτής της χώρας συρρέουν τα Σαββατοκύριακα στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Υπό άλλες συνθήκες, ίσως να κατηφόριζε και ο Ζόραν Ζάεφ για τις πρώτες βουτιές στο εξοχικό του στην Κασσάνδρεια και για μια βόλτα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, προσευχόταν για τούτο το Σαββατοκύριακο να χαλάσει ο καιρός ώστε να μη φύγει ο κόσμος για την Ελλάδα και «χαλάσει» η σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της χώρας.

Ακόμα όμως και αν εισακουστούν οι (μύχιες) «δεήσεις» για βροχή και κρύο, μάλλον δεν φτάνουν για να ωθήσουν τους αδιάφορους και απογοητευμένους πολίτες στην κάλπη. Θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί ο αλβανικός παράγων ώστε να υπερκεραστεί το όριο του 40% που απαιτείται από το σύνταγμα, ώστε η εκλογή να θεωρηθεί έγκυρη. Διαφορετικά, η χώρα δεν θα αποφύγει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές και ως εκ τούτου την παράταση της πολιτικής ρευστότητας.

Οι Αλβανοί όμως έχουν τα μεταξύ τους προβλήματα και τους δικούς τους σχεδιασμούς και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θέλουν (όλοι τους) την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής προέδρου ή προτιμούν την προσφυγή στην κάλπη για την ανάδειξη νέας Βουλής και βεβαίως κυβέρνησης.

Οι πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν για σήμερα ότι θα υπάρξει αυξημένη συμμετοχή των σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρων, ενώ αντίθετα χαμηλή θα είναι εκείνη των Αλβανών. Το γεγονός ότι, σε περίπτωση αποτυχίας των εκλογών, ο νυν πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI) αναλαμβάνει με βάση το σύνταγμα καθήκοντα προέδρου της Δημοκρατίας ενισχύει τις πιθανότητες αυξημένης αποχής του αλβανικής καταγωγής εκλογικού σώματος, που θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει ομοεθνή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Υποτονική εκστρατεία

Κατά τους αναλυτές πάλι, δεν αποκλείεται το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα του Ζίγιαντιν Σέλα, Συμμαχία για τους Αλβανούς (το οποίο κατά τον α΄ γύρο από κοινού με το BESA στήριξε τον Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος έλαβε περί τις 80.000 ψήφους), να προτρέψει τους ψηφοφόρους του σε αποχή από τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διενεργηθούν ταχύτερα πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Η προεκλογική εκστρατεία για τη σημερινή ψηφοφορία ήταν ακόμα πιο υποτονική και από εκείνη για τον α΄ γύρο, και η κινητοποίηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εστιάστηκε στην προσέλευση των πολιτών στην κάλπη.

Αποχή και καιρός, αντίπαλοι του Ζάεφ-1

Στο Βερολίνο, το χαμόγελο του Ζόραν Ζάεφ πάγωσε όταν του κατέστη σαφές ότι η χώρα του δεν θα πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο.

Κόμματα και οργανώσεις αποδύθηκαν σε εκστρατεία ώστε να πειστούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κυβερνητικά στελέχη έφτασαν μέχρι και στις εκκλησίες ανήμερα το Πάσχα για να μιλήσουν με τον κόσμο, ενώ και η Ισλαμική Θρησκευτική Κοινότητα αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει από τους πιστούς μουσουλμάνους να μεταβούν στην κάλπη.

Ο Ζάεφ ελπίζει ότι θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά (και) την επίσκεψη, μεθαύριο Τρίτη στα Σκόπια, του Πάπα Φραγκίσκου, όχι όμως και το θέμα της πορείας της χώρας προς την Ευρώπη, αφού στο Βερολίνο τού ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να λάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η δύσκολη εξίσωση της Δευτέρας

Τι ξημερώνει, σε κάθε περίπτωση, αύριο για τον Zόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του; Αν η συμμετοχή ξεπεράσει το 40% και ο υποψήφιός του Στέβο Πεντάροφσκι πλειοψηφήσει, τότε αναμένεται να προβεί –το έχει δηλώσει– σ’ έναν ευρύ ανασχηματισμό για να εκτονώσει κάπως τη λαϊκή δυσφορία από τη μέχρι τώρα διακυβέρνησή του, και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να γίνουν για να ανοίξει περαιτέρω ο δρόμος προς τις Βρυξέλλες.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, όμως, εάν εκλεγεί στην προεδρία η εκλεκτή του VMRO DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, οπότε ο Ζάεφ, όπως έχει δηλώσει, θα προκηρύξει αμέσως πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις οποίες ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει, με τον τρόπο που έχει κυβερνήσει έως τώρα. Του αποτελέσματος της κάλπης όμως προηγείται η καταμέτρηση των συμμετεχόντων ψηφοφόρων. Αν αυτοί είναι λιγότεροι του 40% των εγγεγραμμένων, τότε ή θα γίνει τροποποίηση του Συντάγματος, που απαιτεί τα δύο τρίτα της σημερινής Βουλής, ή θα πρέπει να ξαναγίνουν εκλογές για πρόεδρο που πιθανότατα θα συνοδευτούν με κάλπη και για νέο Κοινοβούλιο.

Τέλος, ένα επεισόδιο κατά το οποίο μέλη αλβανικού πολιτιστικού συγκροτήματος από το Κόσοβο ύψωσαν την αλβανική σημαία στο κάστρο του τσάρου Σαμουήλ στην Αχρίδα, απείλησε να δυναμιτίσει τις σχέσεις των δύο εθνοτήτων, παραμονές εκλογών. Οι Αρχές συνέλαβαν και απέλασαν ένα μέλος του συλλόγου προκαλώντας την αντίδραση στελεχών των αλβανικών κομμάτων. Παρενέβησαν και Βούλγαροι ιστορικοί που αποδοκίμασαν την ενέργεια, ωστόσο το επεισόδιο δεν έλαβε διαστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή