ΚΟΣΜΟΣ

Ναρκωτικά, λεφτά και Χεζμπολάχ

Ναρκωτικά, λεφτά και Χεζμπολάχ

Είναι ένα από τα ισχυρότερα στελέχη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, ένας σκληροπυρηνικός που έχει επικρίνει τις διαμαρτυρίες, έχει κονταροχτυπηθεί με τους πολέμιους του καθεστώτος και βρίσκεται μονίμως στο πλευρό του κραταιού ηγέτη της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. Ωστόσο, επί χρόνια ο Ταρέκ Ελ Αϊσαμί, από τους στενότερους συνεργάτες του Μαδούρο, βρίσκεται στο στόχαστρο ερευνών από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του, για διασυνδέσεις του με τον υπόκοσμο.

Σύμφωνα με απόρρητο φάκελο των πρακτόρων της Βενεζουέλας, ο Ελ Αϊσαμί και η οικογένειά του βοήθησαν στην άφιξη ανταρτών της Χεζμπολάχ στη χώρα και είχαν δοσοληψίες με έναν βαρώνο ναρκωτικών, βοηθώντας στη φύλαξη 140 τόνων χημικών που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοκαΐνης, κάτι που του επέτρεψε να γίνει πάμπλουτος ενώ η χώρα βυθιζόταν στο χάος.

Οι φάκελοι των υπηρεσιών πληροφοριών αποκαλύπτουν πόσο κατακερματισμένες και «νευρικές» έχουν γίνει οι υπηρεσίες ασφαλείας της Βενεζουέλας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαφθορά στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια. Ομως ο Ελ Αϊσαμί, ο οποίος σήμερα είναι υπουργός Βιομηχανίας, βρίσκεται στο στόχαστρο και των αμερικανικών αρχών, που τον κατηγορούν ότι συνεργάζεται με ναρκεμπόρους.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο Μαδούρο έχουν απορρίψει όλες τις κατηγορίες, αποδίδοντάς τις σε πόλεμο προπαγάνδας της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία προσπαθεί να ανατρέψει την αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται, η υπηρεσία πληροφοριών της Βενεζουέλας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον Ελ Αϊσαμί και την οικογένειά του για περισσότερο από μία δεκαετία, παρέχοντας πολλά αποδεικτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο, ο Ελ Αϊσαμί και ο πατέρας του, Κάρλος Ζαϊντάν Ελ Αϊσαμί, Σύρος μετανάστης, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τη Χεζμπολάχ κατά τα ταξίδια του στη Συρία, κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να φέρουν μέλη της Χεζμπολάχ στη Βενεζουέλα. Στόχος του Ελ Αϊσαμί του πρεσβύτερου ήταν να εκπαιδεύσει τους αντάρτες της Χεζμπολάχ ούτως ώστε να επεκτείνει τα δίκτυα πληροφοριών σε όλη τη Λατινική Αμερική, ενώ ταυτόχρονα θα έκαναν και διακίνηση ναρκωτικών. Ο υπουργός τούς εξέδωσε άδειες παραμονής. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αδελφός του, Φεράζ, συνεργάστηκε με τον πλέον διαβόητο έμπορο ναρκωτικών της Βενεζουέλας, Ουαλίντ Μακλέντ. Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός είχε συνεργαστεί με τον Ουαλίντ, δίνοντας κυβερνητικά συμβόλαια σε μία εταιρεία που συνδεόταν με αυτόν. Ετσι ο Ελ Αϊσαμί, επισημαίνεται στον φάκελο, έγινε ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος.