ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη Ισραήλ στην Κύπρο για τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ

Στήριξη Ισραήλ στην Κύπρο για τα δικαιώματά της στην ΑΟΖ

Την «πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη» του Ισραήλ προς την Λευκωσία και το δικαίωμά της να ασκεί κυρίαρχα δικαιώματα στην ΑΟΖ της διατύπωσε ο ισραηλινός πρεσβευτής στην Κύπρο Σάμι Ρεβέλ.

Ο διπλωμάτης σημείωσε πως το Τελ Αβίβ παρακολουθεί «με σοβαρή ανησυχία» τις νεότερες κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, προσθέτοντας πως η ισραηλινή κυβέρνηση αντιτίθεται σε «κάθε απόπειρα παραβίασης» των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι ΗΠΑ παράλληλα κάλεσαν την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Λευκωσία έχει ήδη λάβει την πλήρη στήριξη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι έχει κάνει λόγο για «παράνομες ενέργειες» εκ μέρους της Άγκυρας κι έχει καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να απόσχει από ανάλογες δράσεις, προειδοποιώντας πως η ΕΕ θα αντιδράσει «καταλλήλως» και με «πλήρη αλληλεγγύη» προς την μεγαλόνησο.

Η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη στην Ρουμανία.

Ενστάσεις για την τουρκική συμπεριφορά έχει εκφράσει και η Αίγυπτος. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν φροντίσει τα τελευταία χρόνια να συγκροτήσουν τριμερή σχήματα τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο.

Οι τουρκικές γεωτρήσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που έχει εκδώσει η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού Ναυτικού.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν το γεωτρύπανο Fatih («Πορθητής») και τρία συνοδευτικά σκάφη.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου