ΚΟΣΜΟΣ

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος – Ιστορική πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στη Β. Μακεδονία (βίντεο – φωτογραφίες)

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος – Ιστορική πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στη Β. Μακεδονία (βίντεο – φωτογραφίες)

Ιστορική πρώτη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία θα πραγματοποιήσει την Τρίτη, 7 Μαΐου, ο Πάπας Φραγκίσκος – η πρώτη επίσκεψη προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία, όπου οι καθολικοί αποτελούν μόλις του 1% του πληθυσμού της χώρας (περίπου 20.000).

Το ενδιαφέρον των τοπικών μέσων ενημέρωσης για την επίσκεψη του Ποντίφικα είναι αρκετά μεγάλο, ενώ στην πόλη, οι προετοιμασίες, όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν εντατικές.

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος – Ιστορική πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στη Β. Μακεδονία (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της χώρας είναι ιδιαίτερα αυστηρά, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα παραμείνουν κλειστοί για αρκετές ώρες. Μάλιστα, με απόφαση της κυβέρνησης, οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία στα Σκόπια δεν θα λειτουργήσουν αύριο, για οργανωτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση και δυσκολίες στις μετακινήσεις.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα παραμείνει συνολικά στα Σκόπια δέκα ώρες. Το μεσημέρι θα τελέσει ανοιχτή θεία λειτουργία στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, στην οποία αναμένεται να παραστούν περίπου 15.000 άνθρωποι, όχι μόνο από τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και από χώρες της ευρύτερης περιοχής (κυρίως από την Κροατία).

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος – Ιστορική πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στη Β. Μακεδονία (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Νωρίτερα θα επισκεφθεί τον μνημειακό χώρο που έχει αναγερθεί στα Σκόπια προς τιμήν της Μητέρας Τερέζας, η οποία γεννήθηκε στην πόλη αυτή το 1910 και αγιοποιήθηκε από τον ίδιο το 2016.  

Ακόμη, ο Ποντίφικας θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, καθώς και με εκπροσώπους των κυριότερων θρησκευτικών δογμάτων στη Βόρεια Μακεδονία.

Στα Σκόπια την Τρίτη ο Πάπας Φραγκίσκος – Ιστορική πρώτη επίσκεψη Ποντίφικα στη Β. Μακεδονία (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Το Σάββατο, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ποντίφικας είπε στους κατοίκους της Βόρειας Μακεδονίας ότι «έρχεται να σπείρει τους σπόρους μιας κουλτούρας συνάντησης και αλληλεγγύης», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Βατικανού, Vaticannews.

Στο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε ακόμα τη «χαρά του και τα συναισθήματα αγάπης» για τον λαό και την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ