Β. Μακεδονία: Επικράτηση Πενταρόφσκι με 51,8%

Β. Μακεδονία: Επικράτηση Πενταρόφσκι με 51,8%

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Η εκλογή του 56χρονου Στέβο Πενταρόφσκι στην προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας την Κυριακή επισφραγίζει την πορεία της χώρας προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος επικράτησε με ποσοστό 51,8% της υποψήφιας του συντηρητικού VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία συγκέντρωσε 44,5% των ψήφων. Οι εναπομείνασες ψήφοι ήταν άκυρες/λευκές.

Η νίκη του Πενταρόφσκι εορτάστηκε δεόντως από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος την εξέλαβε ως επιδοκιμασία του εκλογικού σώματος προς τη συμφωνία των Πρεσπών. Το ζήτημα της συμφωνίας κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία, με τον Πενταρόφσκι να την επαινεί ως απαραίτητη για την ενταξιακή πορεία της χώρας και τη Σιλιάνοφσκα να υποστηρίζει ότι δεν κατοχυρώνει τα δικαιώματα του «μακεδονικού λαού». Η Σιλιάνοφσκα, καθηγήτρια Νομικής, όπως και ο Πενταρόφσκι, ανακοίνωσε ότι θα σεβαστεί τα αποτελέσματα της συμφωνίας (κατά βάση τη μετονομασία από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία) στην επαγγελματική της ζωή αλλά δεν θα χρησιμοποιεί το νέο όνομα στην προσωπική της ζωή.

«Είναι μια νίκη για όσους έχουν πειστεί ότι πρέπει να πάμε μπροστά μαζί και υπόσχομαι ότι θα υπηρετώ όλο τον λαό με ισότιμο τρόπο», δήλωσε ο Πενταρόφσκι. Η δήλωση ήταν νεύμα προς την αλβανική μειονότητα της χώρας, η οποία έως τώρα έβλεπε νόμους που κατοχύρωναν τα δικαιώματά της να «κολλούν» στο γραφείο του συντηρητικού προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ. Στον πρώτο γύρο, ο Πενταρόφσκι προπορευόταν της Σιλιάνοφσκα κατά μόλις 4.000 ψήφους, αλλά στο, δεύτερο γύρο, στον οποίο είχε αποκλειστεί ο υποψήφιος της αλβανικής μειονότητας, ο Σοσιαλδημοκράτης αύξησε τα ποσοστά του στις αλβανόφωνες περιοχές.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία κυμάνθηκε στο 46,4%, ξεπερνώντας το όριο του 40% που απαιτείτο ώστε να είναι έγκυρη. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση που οι εκλογές ακυρωθούν ή ο υποψήφιός του ηττηθεί, θα προσφύγει στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Τον Ιούνιο αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., ενώ η χώρα αναμένεται να γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή