Ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα

Ανακωχή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισήμως, το Ισραήλ δεν κλείνει συμφωνίες για ανακωχή με την ισλαμική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, γιατί τη θεωρεί «τρομοκρατική». Στην πράξη, πάντως, τα όπλα σίγησαν χθες το πρωί στην παλαιστινιακή περιοχή, όπως και στο γειτονικό νότιο Ισραήλ, ύστερα από ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο που άφησε πίσω του αρκετά θύματα, πολλές καταστροφές και αβεβαιότητα για το μέλλον. Τέσσερις Ισραηλινοί πολίτες και 25 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στη χειρότερη ανάφλεξη της βίας από τον τελευταίο πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, που κράτησε 50 ημέρες, το 2014.

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ελεύθερος σκοπευτής της Ισλαμικής Τζιχάντ τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ. Η παλαιστινιακή οργάνωση επικαλέστηκε τη μη εφαρμογή των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το Ισραήλ με την προηγούμενη συμφωνία ανακωχής για χαλάρωση του εξοντωτικού, για τα δύο εκατομμύρια κατοίκων της Γάζας, αποκλεισμού της Λωρίδας. Η σύγκρουση κλιμακώθηκε την Κυριακή, όταν η Χαμάς εκτόξευσε εκατοντάδες ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε 320 παλαιστινιακούς στόχους. Στους 25 Παλαιστινίους που έχασαν τη ζωή τους περιλαμβάνονται 10 ένοπλοι μαχητές, τρεις γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο έγκυοι, και δύο βρέφη. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς κατηγόρησε το Ιράν ότι ενθάρρυνε την Ισλαμική Τζιχάντ να προχωρήσει σε προκλήσεις στη Γάζα, ώστε να στείλει το δικό του μήνυμα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, σε μια στιγμή που πιέζεται από τις πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις, ύστερα από την απόσυρση των Αμερικανών από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η άτυπη συμφωνία για τη νέα εύθραυστη ανακωχή έγινε δυνατή χάρη στη μεσολάβηση της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Εθνών. Υπήρχαν φήμες ότι το Ισραήλ δεσμεύτηκε εκ νέου για μέτρα χαλάρωσης του αποκλεισμού, αλλά δεν είχαν επιβεβαιωθεί επισήμως. Πάντως, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντς, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για «άλλη μία συνθηκολόγηση απέναντι στον εκβιασμό της Χαμάς και των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή