Αεροπορικό δυστύχημα στη Μόσχα: Ο πανικός οδήγησε στους πολλούς νεκρούς

Αεροπορικό δυστύχημα στη Μόσχα: Ο πανικός οδήγησε στους πολλούς νεκρούς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα συνέβη την Κυριακή στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, όταν αεροσκάφος Sukhoi Superjet 100 της αεροπορικής εταιρείας Αeroflot εξερράγη ενώ αποπειράτο να πραγματοποιήσει έκτακτη προσγείωση, με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο τουλάχιστον 41 από τους 78 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά.

Μέχρι στιγμής παραμένουν αδιευκρίνιστα τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, ωστόσο οι ρωσικές αρχές πιστεύουν ότι η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο ουριαίο τμήμα του αεροπλάνου κατά τη διαδικασία έκτακτης προσγείωσης, κατά την οποία το αεροπλάνο χτύπησε πολλές φορές στον διάδρομο προσγείωσης, οφείλεται πιθανώς σε ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, όπως είναι το ανθρώπινο σφάλμα, κάποια τεχνική δυσλειτουργία ή ακόμη και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Υπάρχουν, επίσης, μαρτυρίες ότι ένας κεραυνός χτύπησε την ουρά του αεροπλάνου λίγο μετά την απογείωσή του. Το αεροπλάνο είχε προορισμό το Μουρμάνσκ, ένα σημαντικό ρωσικό λιμάνι στον Αρκτικό ωκεανό.

Βίντεο τα οποία μαγνητοσκοπήθηκαν από το εσωτερικό του αεροπλάνου δείχνουν τον πανικό που επικράτησε, καθώς οι μεγάλες πύρινες γλώσσες αγκάλιασαν τον δεξιό κινητήρα και το δεξί φτερό και οι καπνοί άρχισαν να κατακλύζουν το εσωτερικό της καμπίνας των επιβατών. «Μπορούσες να δεις την πυρκαγιά έξω. Ο κόσμος ούρλιαζε ότι καίγεται, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν φλόγες στο εσωτερικό του αεροπλάνου», δήλωσε η αεροσυνοδός της μοιραίας πτήσης Τατιάνα Κασατκίνα, η οποία, σύμφωνα με τους επιζήσαντες, έδρασε ηρωικά. «Εσπρωξα την πόρτα με το πόδι μου και άνοιξε και άρχισα να αρπάζω τους επιβάτες από το κολλάρο και να τους εξωθώ προς την έξοδο, έτσι ώστε να μην υπάρχει καθυστέρηση», λέει. Πολλοί επιζήσαντες, ωστόσο, εκφράζουν την οργή τους γιατί, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, ένας υπέρβαρος επιβάτης που επέμενε να διασώσει το σακίδιό του καθυστέρησε πολύ τη διαδικασία εκκένωσης.

Μέλη του πληρώματος ανέφεραν ότι το αεροσκάφος επλήγη από χαλάζι ενώ πετούσε μέσα στα σύννεφα κοντά στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, προτού τελικά χτυπηθεί από τον κεραυνό. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κυβερνήτης της πτήσης Ντένις Γιεφντοκίμοφ περιγράφοντας το κτύπημα από τον κεραυνό, «είδαμε μια δυνατή λάμψη και ακούσαμε έναν δυνατό κρότο». Στη συνέχεια το αεροσκάφος έχασε τα συστήματα επικοινωνίας καθώς και το ηλεκτρονικό σύστημα πτήσης.

Βίντεο από τη στιγμή της έκτακτης προσγείωσης απεικονίζουν το αεροσκάφος να χτυπάει πολλές φορές πάνω στον διάδρομο προσγείωσης και την ουρά του να αρπάζει φωτιά. Ο πυκνός μαύρος καπνός καλύπτει τα πάντα, ενώ οι επιβάτες προσπαθούν να ξεφύγουν από τις ελαστικές τσουλήθρες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί από αυτούς κλαίνε, ενώ κάποιοι εμφανίζονται να μεταφέρουν και χειραποσκευές. Πυροσβεστικές αντλίες έφθασαν αμέσως στο σημείο όπου καιγόταν το Sukhoi Superjet 100.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν κάθονταν στο ουριαίο τμήμα του αεροπλάνου. Οι πυροσβέστες χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα μέχρι να μπορέσουν να φθάσουν εκεί και να απεγκλωβίσουν τις σορούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή