DNA του Ντα Βίντσι από τα μαλλιά του

DNA του Ντα Βίντσι από τα μαλλιά του

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Τούφα από τα μαλλιά του Λεονάρντο ντα Βίντσι ισχυρίζονται πως κατέχουν δύο ιστορικοί, που σχεδιάζουν να την υποβάλουν σε τεστ DNA για να επιβεβαιώσουν ότι προέρχεται από την κεφαλή του διάσημου ζωγράφου και εφευρέτη. Επικριτές της προσπάθειας επισημαίνουν, όμως, ότι η ταυτοποίηση των μαλλιών του Ντα Βίντσι δεν είναι εφικτή, καθώς ο τάφος του ζωγράφου καταστράφηκε και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένοι απόγονοί του που θα μπορούσαν να προσφέρουν γενετικό υλικό για σύγκριση.

Ο Ντα Βίντσι γεννήθηκε το 1452 σε αγρόκτημα έξω από το χωριό Ανκιάνο, με την ιστορική έρευνα να εκτιμά ότι ήταν νόθος γιος του συμβολαιογράφου Πιέρο Φρουοζίνο ντα Βίντσι και νεαρής χωρικής. Ο Ντα Βίντσι πέθανε μάλλον από εγκεφαλικό στις 2 Μαΐου 1519 στη γαλλική πόλη Αμπουάζ. Η γενέτειρά του και η Αμπουάζ γιόρτασαν φέτος τους πέντε αιώνες από τον θάνατό του. Στο πλαίσιο των εορτασμών, ο Αλεσάντρο Βεσότσι και η Ανιέζε Σαμπάτο, επικεφαλής του μουσείου και του ιδρύματος Ντα Βίντσι, ανακοίνωσαν την απόκτηση τούφας από τα μαλλιά του ζωγράφου, που είχε παραμείνει κρυμμένη σε αμερικανική ιδιωτική συλλογή.

Τα μαλλιά του Ντα Βίντσι εξασφάλισε άγνωστος Γάλλος από τον τάφο του στο παρεκκλήσι του Σεν Φλορεντέν. Το εκκλησάκι καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Στα τέλη του 19ου αιώνα, όμως, ο ποιητής Αρσέν Ουσάιγ ανακάλυψε τα οστά του Ντα Βίντσι κατά τη διάρκεια ανασκαφής στα θεμέλια του ερειπωμένου παρεκκλησίου. Τα λείψανα του ζωγράφου ετάφησαν εκ νέου στον ναό του Αγίου Ουμβέρτου, στο κάστρο της Αμπουάζ. Οι σύγχρονοι ιστορικοί φιλοδοξούν τώρα να αποδείξουν ότι τα λείψανα που βρίσκονται στην Αμπουάζ έχουν το ίδιο γενετικό υλικό με εκείνο της μπούκλας μαλλιών από την ιδιωτική συλλογή στις ΗΠΑ.

Το 2016, οι δύο ιστορικοί εντόπισαν 35 ζώντες απογόνους του Ντα Βίντσι χάρη σε ιστορικά έγγραφα. Τα άτομα αυτά φέρονται να σχετίζονται με τον πατέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, μέσω του αδελφού του ζωγράφου. Ο ίδιος ο Ντα Βίντσι ουδέποτε παντρεύτηκε και δεν απέκτησε παιδιά. Μόνο δύο τύποι DNA μπορούν να πιστοποιηθούν με βεβαιότητα παρά την πάροδο αιώνων: το μιτοχονδριακό, που κληρονομείται μέσω της μητέρας, και το χρωμόσωμα Υ, που κληρονομείται σε ευθεία γραμμή μέσω του πατέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή