Να παραμείνει στο Συμβούλιο η Ρωσία ζητεί ο Μακρόν

Να παραμείνει στο Συμβούλιο η Ρωσία ζητεί ο Μακρόν

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Την ελπίδα ότι η Ρωσία θα διατηρήσει τη συμμετοχή της στις διαδικασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα στο Παρίσι με τον γενικό γραμματέα του οργάνου, Θόρμπιορν Γιάγκλαντ. «Θα ήθελα η Ρωσία να παραμείνει μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο έχει ανάγκη τη Ρωσία, όπως οι Ρώσοι χρειάζονται το Συμβούλιο», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία θα προεδρεύσει της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον Μάιο μέχρι και τον Νοέμβριο.

Τον Απρίλιο του 2014, η ρωσική αντιπροσωπεία στην κοινοβουλευτική σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης τιμωρήθηκε με στέρηση δικαιώματος ψήφου, για τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία και την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία. Το θέμα της απόδοσης του δικαιώματος ψήφου στη Ρωσία επανήλθε δύο φορές στην κοινοβουλευτική σύνοδο κατά τη διάρκεια του 2015, χωρίς όμως να αρθούν οι κυρώσεις. Η Μόσχα σε αντίποινα αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες της κοινοβουλευτικής συνόδου, ενώ η χώρα δεν κατέθεσε αίτημα επαναφοράς των δικαιωμάτων της μεταξύ 2016 και 2018. Στις 10 Απριλίου, τα μέλη της κοινοβουλευτικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησαν ψήφισμα, το οποίο χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη διατήρησης της Ρωσίας στο Συμβούλιο, καλώντας τα κράτη-μέλη να αποφύγουν την υποβάθμιση του κύρους του ανεξάρτητου οργάνου και του έργου του για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή