Τουρκία: Απόσυρση των «μικρών» υπέρ Ιμάμογλου

Τουρκία: Απόσυρση των «μικρών» υπέρ Ιμάμογλου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Οι υποψήφιοι των μικρότερων κομμάτων αποσύρθηκαν χθες από τη διεκδίκηση της δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης, δίνοντας πλεονέκτημα στον Εκρέμ Ιμάμογλου και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γυρίσουν μπούμερανγκ οι επαναληπτικές εκλογές που επεδίωξε ο πρόεδρος Ερντογάν και να καταλήξουν σε διεύρυνση της ήττας του κυβερνητικού υποψηφίου.

Η αποδοχή από την εκλογική επιτροπή της προσφυγής του κυβερνώντος AKP, προχθές, οδήγησε στην προκήρυξη νέων εκλογών για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου. «Αυτό ήταν το σωστό βήμα», δήλωσε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε ασκήσει έντονη πίεση προς την εκλογική επιτροπή. Ο υποψήφιος του ΑΚΡ, πρώην πρωθυπουργός Μπεναλί Γιλντιρίμ θα αναμετρηθεί εκ νέου με τον 48χρονο Ιμάμογλου, ο οποίος υποστηρίζεται από το κεμαλικό CHP και το εθνικιστικό MHP.

Ενώ όμως ο Γιλντιρίμ εμφανίζεται κουρασμένος, ο Ιμάμογλου ξεκίνησε ήδη την προεκλογική εκστρατεία με συγκέντρωση 10.000 ατόμων στο προάστιο της Κωνσταντινούπολης του οποίου ήταν έως τώρα δήμαρχος. Μπροστά στον Γιλντιρίμ, ο οποίος είναι ήδη γνωστός στο τουρκικό εκλογικό σώμα, ο μέχρι πρόσφατα άγνωστος Ιμάμογλου παρουσιάζει φρέσκια εικόνα πολιτικού που η φήμη του διαρκώς μεγαλώνει. Στα μέσα Απριλίου, μετά την εξέταση σειράς προσφυγών και τη μερική επανακαταμέτρηση ψηφοδελτίων, η εκλογική επιτροπή είχε αναγνωρίσει τη νίκη του Ιμάμογλου, τερματίζοντας ύστερα από δυόμισι δεκαετίες την ηγεμονία του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη.

Τέσσερα μικρότερα κόμματα, οι υποψήφιοι των οποίων συγκέντρωσαν συνολικά 120.000 ψήφους στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, ανακοίνωσαν ότι δεν θα κατεβάσουν υποψηφίους, καλώντας τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν τον Ιμάμογλου. Στη μεγαλούπολη των 8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, οι 120.000 ψήφοι μπορεί να φαίνονται σταγόνα στον ωκεανό – αλλά η νίκη του Ιμάμογλου τον Μάρτιο κρίθηκε με λιγότερες από 14.000 ψήφους.

Η ακύρωση του αποτελέσματος και η εντολή για επανάληψη των εκλογών καταδικάστηκαν διεθνώς, ενώ η πολιτική αστάθεια είχε αντίκτυπο στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας. «Ενδιαφέρομαι πολύ για το μέλλον της Τουρκίας και για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, με ανησυχεί η προκήρυξη νέων εκλογών», δήλωσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Με τους ίδιους κανόνες εκλέξατε τον πρόεδρο πέρυσι, με τους ίδιους κανόνες οργανώθηκε το δημοψήφισμα και άλλαξε το σύνταγμα. Αν είναι έτσι, πρέπει να αμφισβητήσουμε και το σύνταγμα και τις προεδρικές εκλογές», είπε χθες ο Ιμάμογλου απευθυνόμενος στην εκλογική επιτροπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή