ΗΠΑ: Οριστικό «όχι» στην κοινοποίηση φορολογικών δηλώσεων

ΗΠΑ: Οριστικό «όχι» στην κοινοποίηση φορολογικών δηλώσεων

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την οριστική απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μην κοινοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, παρά τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών νομοθετών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν.

Σε επιστολή του τη Δευτέρα με αποδέκτη τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Δημοκρατικό Ρίτσαρντ Νιλ από τη Μασαχουσέτη, ο κ. Μνούτσιν ανέφερε ότι αφού αναζήτησε τη συμβουλή του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο του δεν υποχρεούται να υπακούσει στο αίτημα της Βουλής για κοινοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ.

Η άρνηση αυτή του Τραμπ αναμένεται να οδηγήσει σε νέα δικαστική διένεξη μεταξύ του προέδρου και της νομοθετικής εξουσίας. Οι Δημοκρατικοί βουλευτές σχεδιάζουν τώρα να καταθέσουν ένταλμα απαιτώντας από την ομοσπονδιακή υπηρεσία φορολογίας (IRS) να καταθέσει τις δηλώσεις. Ο βουλευτής Νιλ είχε ζητήσει στις αρχές Απριλίου τις φορολογικές δηλώσεις Τραμπ, σύμφωνα με τον νόμο που επιτρέπει σε επιλεγμένα μέλη της Βουλής να ενημερώνονται για τις δηλώσεις εισοδήματος κάθε πολίτη. Η νομική ομάδα του Τραμπ, όμως, στηρίζει την άρνησή της στη θεωρία ότι η νομοθετική εξουσία θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί για μικροπολιτικό όφελος τις δηλώσεις του προέδρου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά το σκάνδαλο Ουοτεργκέιτ επί προεδρίας Νίξον, ο οποίος αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα της ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς Βουλής αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής. «Το πρωτοφανές στην υπόθεση αυτή είναι ότι το σύνολο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καλύπτει την παράνομη άρνηση του προέδρου», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπιλ Πάσκρελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή