Μήνυμα ΗΠΑ προς Ιράν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την αποστολή του αεροπλανοφόρου «Αβραάμ Λίνκολν» και μιας μοίρας βομβαρδιστικών μεγάλης ακτίνας δράσης στον Περσικό Κόλπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την πίεσή τους στο Ιράν έναν χρόνο μετά την απόσυρσή τους από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην εύφλεκτη περιοχή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, επικαλούμενος «αξιόπιστη απειλή από δυνάμεις του ιρανικού καθεστώτος», χωρίς να δώσει περισσότερες επεξηγήσεις. Την απόφαση του Σάναχαν είχε προαναγγείλει μία ημέρα νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Ανώνυμοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, που μίλησαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, έκαναν αόριστα λόγο για «πολλαπλές αξιόπιστες απειλές» εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ και άλλες περιοχές, μέσω ενεργειών που θα μπορούσαν να αναλάβουν είτε οι ίδιες οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είτε σύμμαχοί τους στην περιοχή.

Ωστόσο, το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ανέφερε ότι επρόκειτο για αποστολή ρουτίνας που είχε αποφασιστεί πολύ νωρίτερα και χρησιμοποιήθηκε για λόγους εντυπωσιασμού από τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Μάλιστα, ο Κεϊβάν Χοσραβί, εκπρόσωπος Τύπου του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριξε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρισκόταν στη Μεσόγειο εδώ και 21 ημέρες. «Πρόκειται για αδέξια χρήση μιας “καμένης” υπόθεσης για τους σκοπούς του ψυχολογικού πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρανός αξιωματούχος. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να τερματίσει τις προσωρινές εξαιρέσεις χωρών από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον σε όσες χώρες αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, επιφέροντας έτσι ακόμη ένα πλήγμα στη δοκιμαζόμενη ιρανική οικονομία. Η κυβέρνηση του Ιράν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα αντίποινα για τις εντεινόμενες αμερικανικές κυρώσεις. Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτη στρατιωτική δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, έχουν απειλήσει ότι ενδέχεται να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, απ’ όπου διέρχεται το 30% του πετρελαίου που μεταφέρεται από θαλάσσιες διαδρομές.

Τη Δευτέρα, κρατικά μέσα ενημέρωσης στο Ιράν ανέφεραν ότι η Τεχεράνη πρόκειται να επαναλάβει ορισμένες δραστηριότητες του πυρηνικού της προγράμματος που είχαν ανασταλεί όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούσαν τη διεθνή συμφωνία του 2015. Διευκρίνιζαν, ωστόσο, ότι το Ιράν δεν σκοπεύει να αποσυρθεί από την εν λόγω συμφωνία, η οποία συνεχίζει να δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Ρωσία και την Κίνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιζητούν τον πόλεμο με το ιρανικό καθεστώς, αλλά είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση, είτε γίνει μέσω τρίτων είτε από τους Φρουρούς της Επανάστασης», δήλωσε ο Μπόλτον, συντηρώντας την τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα όξυνση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχία στις αγορές, με την τιμή του ιρανικού νομίσματος, του ριάλ, να πέφτει σε χαμηλό εννέα μηνών έναντι του δολαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή