Σε «μαύρη λίστα» τουρίστες-βάνδαλοι στην Αιώνια Πόλη

Σε «μαύρη λίστα» τουρίστες-βάνδαλοι στην Αιώνια Πόλη

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Επιστολές σε πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών απηύθυνε η δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράτζι, ζητώντας την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στην πόλη για χούλιγκαν και «απολίτιστους» τουρίστες, που έχουν εντοπιστεί να βανδαλίζουν τους ιστορικούς θησαυρούς της Αιώνιας Πόλης.

Στην επιστολή της, η δήμαρχος επισημαίνει ότι η Ρώμη έχει ανακηρυχθεί τοποθεσία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO και αξίζει μεγαλύτερης προστασίας. Το δημοτικό συμβούλιο σχεδιάζει έτσι να συντάξει «μαύρη λίστα» ατόμων, που εντοπίστηκαν να καταστρέφουν ιστορικά ή αρχαιολογικά μνημεία, με τη λίστα αυτή να προωθείται στις πρεσβείες των «βανδάλων». Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές θα εξασφαλίζουν ότι οι τουρίστες αυτοί θα αποκλείονται διά βίου από την πόλη, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph. «Η δήμαρχος θέλει να βάλει στο στόχαστρο τους απολίτιστους και τους χούλιγκαν, όπως αυτοί που προξένησαν σημαντικές ζημιές στο σιντριβάνι Μπαρκάτσια κάτω από την ισπανική κλίμακα πριν από μερικά χρόνια. Οσοι διαπράττουν τέτοιους βανδαλισμούς δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην πρωτεύουσα», είπε εκπρόσωπος της δημαρχίας.

Μεθυσμένοι Ολλανδοί οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας της Φέγενορντ ξέσπασαν πάνω στο αναγεννησιακό σιντριβάνι Μπαρκάτσια στην Πιάτσα ντι Σπάνια το 2015. Η αστυνομία χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει τους Ολλανδούς χούλιγκαν. Η κ. Ράτζι αναμένεται να στείλει το γράμμα της στις πρεσβείες της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας και άλλων χωρών. Η δημαρχία της Ρώμης θα χρειαστεί, όμως, να εξασφαλίσει την ψήφιση νόμου από την ιταλική Βουλή. Γι’ αυτό τον λόγο, η Ράτζι έχει έλθει σε επαφή με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, επιδιώκοντας την προώθηση τέτοιου νομοσχεδίου.

Η πρωτοβουλία της Βιρτζίνια Ράτζι πραγματοποιείται τη στιγμή που η δημαρχία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στο Κολοσσαίο, μετά τον εντοπισμό τουριστών, οι οποίοι χάραξαν τα αρχικά τους σε τοίχους του αρχαίου θεάτρου την περασμένη εβδομάδα. Πριν από λίγες ημέρες, 29χρονος Ούγγρος τουρίστας πιάστηκε να χαράζει τα αρχικά του στο Κολοσσαίο. Αφού συνελήφθη, ο Ούγγρος επισκέπτης ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι αυτό απαγορευόταν. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, Ισραηλινή τουρίστρια συνελήφθη να χαράζει τα αρχικά της στο μνημείο, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα, 17χρονη μαθήτρια λυκείου από τη Βουλγαρία χάραξε το γράμμα «Μ» σε τοίχο του Κολοσσαίου.

Μετά τα τελευταία αυτά κρούσματα, η διεύθυνση του μνημείου μοίρασε φυλλάδια σε πολλές γλώσσες προειδοποιώντας τους επισκέπτες ότι κάθε φθορά του Κολοσσαίο τιμωρείται από τον νόμο με χρηματικά πρόστιμα και άσκηση ποινικής δίωξης. Το 2017, η δημαρχία της Ρώμης ψήφισε την επιβολή χρηματικών προστίμων σε όσους συλλαμβάνονται να κολυμπούν στα διάσημα σιντριβάνια της Αιώνιας Πόλης, όπως τη Φοντάνα ντι Τρέβι ή αυτές της Πιάτσα Ναβόνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή