Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τις εξαγγελίες Τεχεράνης

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τις εξαγγελίες Τεχεράνης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες της Τεχεράνης ότι πρόκειται να επαναλάβει ορισμένες δραστηριότητες του πυρηνικού της προγράμματος που είχαν ανασταλεί όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούσαν τη διεθνή συμφωνία του 2015. 

«Τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ΗΠΑ είχαν σαφώς σκοπό να προκαλέσουν τη διακοπή της εφαρμογής» της συμφωνίας, ανέφερε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί απείλησε νωρίτερα με την επανάληψη της διαδικασίας παραγωγής υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, εάν οι διεθνείς δυνάμεις δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από την συμφωνία.

Με κυρώσεις απειλεί το Παρίσι

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί τόνισε ότι το Παρίσι θέλει τη διατήρηση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και προειδοποίησε ότι αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η ενεργοποίηση του μηχανισμού που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων θα βρεθεί στο τραπέζι.

H Παρλί δήλωσε ότι τίποτε δεν θα είναι χειρότερο από την αποχώρηση του Ιράν από την συμφωνία και ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να την κρατήσουν ζωντανή.

Τις εγγυήσεις της Βαγδάτης έλαβε ο Πομπέο

O Αμερικανός υποργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι έλαβε από τις ιρακινές αρχές, κατά τη διάρκεια τετράωρης επίσκεψης-έκπληξης που έκανε στη Βαγδάτη, εγγυήσεις για την προστασία των συμφερόντων της χώρας του μπροστά στην «κλιμάκωση» των «δραστηριοτήτων» του Ιράν για την οποία έκανε λόγο.

«Ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε» στη Βαγδάτη, είπε, «είναι οι πληροφορίες που καταδεικνύουν μια κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του Ιράν». Ο Πομπέο έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι του στην ιρακινή πρωτεύουσα, όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ-Μάχντι και με τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ.

«Έχουμε μιλήσει για τη σημασία που έχει να δούμε το Ιράκ να εγγυάται ότι είναι ικανό να προστατεύσει με επαρκή τρόπο τους Αμερικανούς στη χώρα αυτή. Και οι δύο τους έδειξαν πως κατανοούν πως έχουν αυτή την ευθύνη», είπε ο αμερικανός

Πεκίνο: Η διατήρηση και η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ευθύνη όλων των πλευρών

Το Πεκίνο ζήτησε με τη σειρά του, τη διατήρηση της διεθνής συμφωνία του 2015, μετά την απόφαση της Τεχεράνης.

«Η διατήρηση και η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ευθύνη όλων των πλευρών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενισχύσουν τον διάλογο και να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιραν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιραν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, δήλωσε Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της χώρας, μετά τις ανακοινώσεις της Τεχεράνης ότι πρόκειται να επαναλάβει ορισμένες δραστηριότητες του πυρηνικού της προγράμματος που είχαν ανασταλεί όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούσαν τη διεθνή συμφωνία του 2015.

«Σήμερα το πρωί, ερχόμενος εδώ, άκουσα ότι το Ιραν σκοπεύει να αναπτύξει το πυρηνικό του πρόγραμμα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε ομιλία του. «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιραν να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο. Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε αυτούς που θα προσπαθούν να μας σκοτώσουν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή