Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού στη βορειοδυτική Συρία, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι θύλακοι υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών, κυρίως τζιχαντιστών, οι οποίοι μάχονται την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Κυβερνητικά στρατεύματα διείσδυσαν χθες στο χωριό Κφαρ Ναμπουντάχ, στην επαρχία Ιντλίμπ, δύο ημέρες μετά την κατάληψη ενός άλλου χωριού, όπως και ενός στρατηγικού λόφου στην ίδια περιοχή. Οι χερσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζονται από βομβαρδισμούς της συριακής και της ρωσικής αεροπορίας.

Το ανθρωπιστικό κόστος των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, ανακοίνωσαν χθες τα Ηνωμένα Εθνη. Οπως δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του διεθνούς οργανισμού, την τελευταία εβδομάδα οι εχθροπραξίες στοίχισαν τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ περίπου 152.000 άτομα –γυναίκες, παιδιά και άμαχοι άνδρες– εκτοπίστηκαν. Μεταξύ άλλων, επλήγησαν 12 ιατρικές εγκαταστάσεις και τρεις γιατροί έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, ταραχές βρίσκονται σε εξέλιξη στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, μεγάλο τμήμα της οποίας ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις γραμμές των οποίων κυριαρχεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Οι Αραβες κάτοικοι της πλούσιας σε πετρέλαια περιοχής, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, διαδηλώνουν στους δρόμους καταγγέλλοντας ότι οι SDF «κλέβουν» το πετρέλαιό τους και το πουλούν στην κυβέρνηση Ασαντ. Παράλληλα, απαιτούν να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι ομοεθνείς τους και να σταματήσει η υποχρεωτική στρατολόγηση των νέων της περιοχής στις SDF. Οι Κούρδοι μαχητές και οι σύμμαχοί τους κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις της βορειοανατολικής Συρίας αφού εκπόρθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα, τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, στα τέλη του 2017.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή