ΚΟΣΜΟΣ

Η Β. Κορέα εκτόξευσε πυραύλους ως «διαμαρτυρία» για την αποτυχημένη συνάντηση με τον Τραμπ

Η Β. Κορέα εκτόξευσε πυραύλους ως «διαμαρτυρία» για την αποτυχημένη συνάντηση με τον Τραμπ

Λίγες μέρες αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε τη δοκιμή πολλών ρουκετών και ενός πυραύλου, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα δύο μικρού βεληνεκούς πυραύλους, ανέφερε ο στρατός της Νότιας Κορέας.  

Οι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τη βορειοδυτική περιοχή Κουζόνγκ, προς ανατολική κατεύθυνση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεικτού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας. Κάλυψαν απόσταση 420 και 270 χλμ. και έφθασαν σε ύψος περίπου 50 χλμ. προτού πέσουν στη θάλασσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπίγκαν, βρίσκεται στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα, για συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Κανγκ Κιούνκ-ουά και τον ομόλογό του για τα πυρηνικά Λι Ντο-χουν.

Για την εκτόξευση αυτή ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε πως φαίνεται να ήταν μια «σιωπηλή διαμαρτυρία» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από την αποτυχημένη συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο χωρών στο Ανόι τον Φεβρουάριο.

«Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως είναι δυσαρεστημένη που δεν μπόρεσε να φθάσει σε συμφωνία στο Ανόι» δήλωσε ο Μουν σε συνέντευξή του στη νοτιοκορεατική δημόσια τηλεόραση KBS.

Μετά τη σημερινή εκτόξευση ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ενέτεινε την επιτήρηση και την ασφάλεια για το ενδεχόμενο μιας νέας εκτόξευσης και πως εργάζεται από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να λάβει επιπλέον πληροφορίες για τους πυραύλους αυτούς.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο αντισυνταγματάρχης Ντέιβ Ίστμπερν, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες και παρακολουθούμε [την κατάσταση]».

Σε ανακοίνωσή του ο Κυανός Οίκος, η νοτιοκορεατική προεδρία, χαρακτήρισε τις εκτοξεύσεις πυραύλων «πολύ ανησυχητικές» και μη βοηθητικές για τις προσπάθειες να μειωθούν οι εντάσεις στη χερσόνησο και να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Στη συνέντευξή του στην KBS, ο Μουν είπε πως ακόμη κι αν οι πύραυλοι είναι μικρού βεληνεκούς, η εκτόξευσή τους εξακολουθεί να αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύξει τη βαλλιστική πυραυλική ισχύ της. Όμως ο Μουν είπε πως θεωρεί πως οι δοκιμές είναι μια ένδειξη ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να διαπραγματευθεί και είπε πως σχεδιάζει να προωθήσει μια τέταρτη διακορεατική συνάντηση κορυφής με τον Κιμ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ