ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Χωρίς την Τουρκία η ΕΕ δεν θα μπορέσει να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αρχές της

Ερντογάν: Χωρίς την Τουρκία η ΕΕ δεν θα μπορέσει να προστατεύσει τις θεμελιώδεις αρχές της

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε σήμερα στην Άγκυρα συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης, θέμα την αναθεώρηση των βημάτων για την προώθηση της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας.

Η συνεδρίαση συνέπεσε με την «Ημέρα της Ευρώπης» και την Σύνοδο Κορυφής των «27»στο Σίμπιου της Ρουμανίας, όπου ψηλά στην ατζέντα  βρέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει «πιεστικά» τις προσπάθειες ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι κύκλοι στην Ευρώπη που προσπαθούν να αποκλείσουν τη χώρα του από την «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο Ερντογάν ωστόσο τόνισε ακόμα μία φορά ότι «Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ότι η χώρα μας χρειάζεται την ΕΕ», όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. 

Όπως δήλωσε «χωρίς την Τουρκία, η ΕΕ δεν θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τις "υπαρξιακές απειλές" απέναντι στις θεμελιώδεις αρχές της, όπως η ισλαμοφοβία και η εχθρότητα έναντι των μεταναστών». 

«Η ένταξη στην ΕΕ είναι σημαντική βάσει της εξίσωσης όπου και οι δύο πλευρές θα κερδίζουν. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Τουρκία να αποδεχθεί μια εξίσωση που θα είναι επιβλαβής» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Τέλος, ο Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι εγκατέλειψε την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα, η οποία σηκώνει το βάρος των προσφύγων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα ανατολικά και τα δυτικά σύνορά της, όχι μόνο για λόγους εθνικής ασφαλείας, αλλά επίσης για την ασφάλεια της Ευρώπης, αναφερόμενος στους 4 και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΡ, ΑΠΕ – ΜΠΕ