Οι ΗΠΑ κατέλαβαν εμπορικό πλοίο της Βόρειας Κορέας

Οι ΗΠΑ κατέλαβαν εμπορικό πλοίο της Βόρειας Κορέας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ένα εμπορικό πλοίο της Βόρειας Κορέας, εν μέσω νέας έντασης μετά τις τελευταίες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Πιονγιάνγκ, ως «διαμαρτυρία» για την αποτυχημένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στο Ανόι τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, το πλοίο κατασχέθηκε επειδή παραβίασε τις διεθνείς κυρώσεις.

«Το πλοίο M / V Wise Honest, χρησιμοποιήθηκε για να εξάγει παράνομα άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα και να παραδώσει βαριά μηχανήματα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας», ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι «οι πληρωμές για συντήρηση και οι βελτιώσεις του Wise Honest έγιναν σε δολάρια ΗΠΑ, μέσω αμερικανικών τραπεζών που δεν είχαν επίγνωση της δραστηριότητας».

Ο άνθρακας αποτελεί κρίσιμο τομέα της οικονομίας της Βόρειας Κορέας, στον οποίο επέβαλαν κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την Πιονγιάνγκ να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η καταγγελία για κατάσχεση του πλοίου κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη από το γραφείο της εισαγγελίας Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης και το πλοίο ήταν ήδη υπό κράτηση στις ΗΠΑ

Είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαμβάνουν βορειοκορεατικό φορτηγό πλοίο για παραβιάσεις διεθνών κυρώσεων, συμφώνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. «Αυτή η πράξη παραβιάζει το αμερικανικό δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται.

Ωστόσο, τα αμερικανικά μέσα αναφέρουν ότι είναι ασαφές πότε ακριβώς κατασχέθηκε το πλοίο από τις ΗΠΑ. Ένταλμα για την κατάσχεση του M / V Wise Honest είχε εκδοθεί από έναν ομοσπονδιακό δικαστή των ΗΠΑ τον Ιούλιο του 2018.  Σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης οι ναυτιλιακές αρχές της Ινδονησίας κατέσχεσαν  το πλοίο στις 2 Απριλίου 2018 και συνέλαβαν το πλήρωμα για παραβίαση της ναυτικής νομοθεσίας της Ινδονησίας.

Σε αυτή αναφερόταν ότι Wise Honest χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά άνθρακα και βαρέων  μηχανημάτων, συμπεριλαμβανομένων 412.584 κιλών "χαλύβδινων πλακών". Το πλοίο κινούταν μεταξύ λιμανιών της Κίνας και της Βόρειας Κορέας και – σύμφωνα με σύμβαση που αναφέρεται στα έγγραφα του δικαστηρίου – είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία στάση στη Ρωσία.



(Με πληροφορίες από ΝΥΤ, A.P. CNN)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή