ΒΙΕΝΝΗ. Πώς συμβιβάζονται τα μακρόπνοα οράματα, οι εορτασμοί της Ημέρας της Ευρώπης, οι σύνοδοι κορυφής με το βλέμμα στο μέλλον και η γνωστή και ξαναζεσταμένη διχαστική ρητορική εναντίον των χωρών του Νότου που θυμίζει το απόγειο της κρίσης της Ευρωζώνης; Στα 32 του χρόνια, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έχει τη διάκριση να είναι όχι μόνον ο πιο νέος ηγέτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και ο πιο «παράφωνος».
Στη συνέντευξή του στο πρώτο κανάλι της αυστριακής ραδιοφωνίας, ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Σιμπίου, ο Κουρτς ερωτήθηκε αν είναι ρεαλιστικές οι προτάσεις του για βαθιές θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ άλλων, ο Κουρτς έχει ζητήσει νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα θεσμοθετεί κυρώσεις εναντίον κρατών-μελών που αυξάνουν τα χρέη τους, ποινές για χώρες που δεν καταγράφουν τους παράνομους μετανάστες και σκληρές συνέπειες για όσους θίγουν τις αρχές του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας.
Η απάντηση του Κουρτς ήταν η εξής: «Μιλάμε για χώρες που παίρνουν μετά χαράς τα λεφτά μας, που είναι πρόθυμες να εισπράττουν». Ετσι, την 9η Μαΐου 2019, Ημέρα της Ευρώπης, ενώ η Ε.Ε. προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της ξεπερνώντας την ψυχοφθόρα υπόθεση του Brexit και η έμφαση δίδεται σε όσα ενώνουν και όχι σε όσα χωρίζουν τους «27», ο Σεμπάστιαν Κουρτς έρχεται και υψώνει τείχη. Ικανοποιώντας το τέρας του λαϊκισμού που ο ίδιος εξέθρεψε στην Αυστρία, ο Αυστριακός καγκελάριος παρουσίασε για ακόμη μία φορά την Ε.Ε. ως λέσχη που χωρίζεται σε αυτούς που πληρώνουν και σε αυτούς που εισπράττουν.
«Φυσικά και είναι πιο εύκολο να διατηρήσουμε το status quo, αλλά, αν το κάνουμε αυτό, το μέλλον για την Ε.Ε. δεν θα είναι καλό», συνέχισε ο Κουρτς.
O Κουρτς επρόκειτο να προωθήσει τα σχέδιά του για αλλαγή συνθηκών στη χθεσινή σύνοδο, επιχειρηματολογώντας ότι από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας έχουν μεσολαβήσει πολλαπλές κρίσεις: κρίση χρέους, κρίση της Ευρωζώνης, μεταναστευτική κρίση, κλιματική κρίση, ως εκ τούτου απαιτείται να τροποποιηθούν οι ευρωπαϊκές συνθήκες.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απάντησε στον Αυστριακό καγκελάριο προτρέποντας την Ε.Ε. να διερευνήσει πρώτα τι αλλαγές που μπορούν να συμβούν εντός των πλαισίων των ευρωπαϊκών συνθηκών. Ο Κουρτς, που συγκυβερνά με την Αυστριακή Ακροδεξιά, ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως και ο Γιούνκερ, ενώ ο στενότερος πολιτικός του φίλος είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ.