Θα ενισχυθεί o ρωσικός στρατός, βεβαιώνει ο Πούτιν

Θα ενισχυθεί o ρωσικός στρατός, βεβαιώνει ο Πούτιν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά και ετοιμότητας για συνεργασία με τη Δύση έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον εορτασμό της 74ης επετείου της αντιφασιστικής νίκης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας από την εξέδρα των επισήμων, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, πριν από την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του «θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί η υψηλή αμυντική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων».  Παράλληλα,  ο Πούτιν κάλεσε τους ξένους ηγέτες να συμβάλουν «στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς συστήματος ασφαλείας» και τόνισε ότι η χώρα του «είναι ανοικτή στη συνεργασία με όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να αγωνιστούν έμπρακτα κατά της τρομοκρατίας, του νεοναζισμού και του εξτρεμισμού».

Η χθεσινή απουσία ηγετών δυτικών χωρών από τον εορτασμό της αντιφασιστικής νίκης υπογράμμιζε την επιδείνωση των σχέσεών τους με τη Ρωσία ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014.

Μια δεύτερη απουσία ήταν εκείνη των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια πετούσαν στον ουρανό της ρωσικής πρωτεύουσας. Αν και η πολεμική αεροπορία είχε προγραμματίσει να πετάξουν πάνω από την Κόκκινη Πλατεία 74 αεροσκάφη, όσα και τα χρόνια από τη μεγάλη νίκη, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες ματαίωσαν το σχέδιο. Στη χθεσινή παρέλαση συμμετείχαν 13.000 στρατιωτικοί από όλα τα όπλα και παρουσιάστηκαν 130 διαφορετικά είδη σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Σε αυτή την επίδειξη ισχύος του στρατού και της πολεμικής βιομηχανίας της Ρωσίας, ξεχώριζαν οι κινητοί εκτοξευτές διηπειρωτικών πυραύλων Yars, τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 (μήλον της έριδος μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ) και το νέας γενεάς άρμα μάχης Τ-14 Armata.

Ο εορτασμός της αντιφασιστικής νίκης, μια γιορτή βαθιά ριζωμένη στην ψυχή του ρωσικού λαού, προσέφερε μια ευκαιρία στον Βλαντιμίρ Πούτιν να έρθει πιο κοντά στους πολίτες, πολλοί από τους οποίους δοκιμάζονται λόγω της συρρίκνωσης, για έκτη συνεχή χρονιά, του πραγματικού τους εισοδήματος. Αν και η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου παραμένει υψηλή, γύρω στο 66%, γεγονός είναι ότι έχει σημειώσει πτώση τους τελευταίους μήνες έναντι του ποσοστού-ρεκόρ 90%, πριν από πέντε χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή