Νέα πυραυλική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ

Νέα πυραυλική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕΟΥΛ. Δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς εκτόξευσε χθες η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας, μία μόλις εβδομάδα μετά την επιθεώρηση του Βορειοκoρεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν σε πυραυλική βάση και την εκεί εκτόξευση πολλαπλών ρουκετών και ενός πυραύλου. Οι τελευταίες εκτοξεύσεις πραγματοποιούνται την ώρα που ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα, Στίβεν Μπίγκαν, βρισκόταν στην Πιονγιάνγκ για συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη υπουργό Εξωτερικών Κανγκ Κιουνγκ Ουά.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν είπε ότι οι δοκιμές αυτές αποτελούν ιδιότυπη διαμαρτυρία από μέρους του Βορειοκορεάτη ηγέτη για την αποτυχία των συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ στη σύνοδο κορυφής μεταξύ τους τον Φεβρουάριο. Οι δύο πύραυλοι εκτοξεύθηκαν χθες από την περιοχή του Κουσόνγκ στα ΒΔ της χώρας, ενώ η κατεύθυνσή τους ήταν προς τα ανατολικά. Οι πύραυλοι διήνυσαν 420 χλμ. και έφθασαν σε υψόμετρο 50 χλμ., προτού συντριβούν στη θάλασσα. «Δεν γνωρίζουμε τι είδους πύραυλος ήταν αυτός. Η Βόρεια Κορέα, όμως, μοιάζει να επαναλαμβάνει την τακτική προσεκτικής κλιμάκωσης, που τόσο καλά γνωρίζει. Οι δοκιμές πυραύλων μικρού βεληνεκούς δεν αναμένεται να προκαλέσουν αμερικανική αντίδραση», λέει ο αναλυτής Γιανγκ Ουκ, μέλος του Korea Defence and Security Forum.

Σε χθεσινή του συνέντευξη, ο πρόεδρος Μουν της Νότιας Κορέας είπε ότι οι δοκιμές αυτές αποτελούν σημάδι ότι η Πιονγιάνγκ επιθυμεί τη διαπραγμάτευση, ανακοινώνοντας ότι θα πιέσει προς την κατεύθυνση νέας συνόδου κορυφής μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή