Πυρά Κίνας κατά Πομπέο

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας για θέματα διεθνούς εμπορίου βρίσκονταν σε κρίσιμο σημείο, το Πεκίνο απάντησε με αιχμηρό τρόπο στις επικρίσεις που διατύπωσε μία ημέρα νωρίτερα ο Μάικ Πομπέο.

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο εμβληματικό αναπτυξιακό σχέδιο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ «Μία Ζώνη, Eνας Δρόμος», υποστηρίζοντας ότι η Κίνα προωθεί «έργα υποδομών που περιβάλλονται από διαφθορά, ώστε να αποκτήσει πολιτική επιρροή» σε διάφορες χώρες. Κατά τον Πομπέο, τα έργα που χρηματοδοτεί η Κίνα συνοδεύονται από την εξαγορά αξιωματούχων άλλων χωρών και τις αιχμαλωτίζουν με υπέρογκα χρέη για μεγάλο διάστημα. Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σε σειρά «ανεύθυνων τοποθετήσεων», ιδιαίτερα ενόψει της διεθνούς συνόδου ηγετών που πραγματοποιήθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα για την εν λόγω πρωτοβουλία. «Αλλά ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Εκατόν πενήντα χώρες, 92 διεθνείς οργανισμοί και περισσότεροι από 6.000 αντιπρόσωποι συμμετείχαν στη δεύτερη διεθνή διάσκεψη για το σχέδιο “Μία Ζώνη, Eνας Δρόμος”, συμπεριλαμβανομένων και 50 αντιπροσώπων από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Σουάνγκ. «Δεν έχουν κουραστεί (οι Αμερικανοί), να λένε τα ίδια και τα ίδια, αλλά εμείς έχουμε κουραστεί να τους ακούμε», προσέθεσε.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Πομπέο άσκησε πίεση στη βρετανική πολιτική ηγεσία, καλώντας την να μην αναθέσει στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei τη δημιουργία δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G). Οι Αμερικανοί καλούν τους Ευρωπαίους εταίρους τους να αποκλείσουν την κινεζική πολυεθνική, υποστηρίζοντας ότι συνδέεται με κρατικές υπηρεσίες και ότι θα καταστήσει τα ευρωπαϊκά κράτη ευάλωτα σε κατασκοπευτική δραστηριότητα. Χθες, εκπρόσωπος Τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Βρετανία «διατηρεί ισχυρή σχέση με την Κίνα σε πολλούς τομείς», προσέθεσε όμως ότι «υπάρχουν πολλοί άλλοι τομείς για τους οποίους έχουμε εκφράσει ανησυχία». Ειδικότερα, έκανε λόγο για «εκτεταμένες πρακτικές αθέμιτης διείσδυσης στο Διαδίκτυο εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου και συμμάχων του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή