ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο ζητά την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτών που κρατούνται στη Ρωσία

Το Κίεβο ζητά την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτών που κρατούνται στη Ρωσία

Η Ουκρανία ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση των 24 Ουκρανών ναυτών που κρατούνται στη Ρωσία με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στον πορθμό του Κερτς, κατηγορώντας την Μόσχα ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

«Κάθε επιπλέον μέρα κράτησης του εντείνει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών» δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ελένα Ζερκάλ η οποία εκπροσώπησε τη χώρα της στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS), που έχει την έδρα του στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Η Ζερκάλ μετά την ολοκλήρωση ης ακροαματικής διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο τη Θάλασσας δήλωσε ότι η Ουκρανία απαιτεί από την Ρωσική Ομοσπονδία να αποδεσμεύσει και να επιστρέψει άμεσα τα τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία που έχει συλλάβει, να σταματήσει τις δικαστικές διώξεις κατά των 24 Ουκρανών ναυτών, να τους απελευθερώσει και να τους αφήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας Πακ Τζιν Χιόν, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας σε σχέση με την προσφυγή της Ουκρανίας, δήλωσε ότι θα εκδώσει την απόφαση του στις 25 Μαΐου.

Η Ρωσία δεν παρέστη στην ακροαματική διαδικασία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με την προσφυγή της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι αρμόδιο για να αποφανθεί για το «συμβάν του Κερτς».

Στις 6 Μαΐου η ρωσική πλευρά ενημέρωσε το Διεθνές Δικαστήριο για το ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να παραστεί στην ακροαματική διαδικασία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας για την υπόθεση αυτή στις 16 Απριλίου με εντολή του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Σύμφωνα με την αγωγή που κατέθεσε Ουκρανία στις 16 Απριλίου, στις 25 Νοεμβρίου του 2018 η Ρωσική Ομοσπονδία έθεσε υπό τον έλεγχο της και συνέλαβε τρία πολεμικά πλοία, τα «Μπερντινιάκ» «Νικόπολ» και «Γιανι Κάπου», καθώς και 24 ναύτες.

Κατά τη διάρκεια της σύλληψης τους, σύμφωνα με την αγωγή, τα πλοία βρισκόντουσαν στη Μαύρη Θάλασσα με προορισμό το λιμάνι της Οδησσού.

Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά τα τρία πολεμικά πλοία στις 25 Νοεμβρίου παραβίασαν τους κανόνες διέλευσης πολεμικών μέσω των Στενών του Κερτς μέσω των ρωσικών χωρικών υδάτων κατά την πορεία τους από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Αζοφική. Εν συνεχεία αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της ρωσικής ακτοφυλακής να σταματήσουν, όπως προβλέπουν οι κανόνες διέλευσης του πορθμού του Κερτς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ