Βρετανία: Περισσότερα μαθήματα, λιγότερα διαλείμματα

Βρετανία: Περισσότερα μαθήματα, λιγότερα διαλείμματα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα των σχολικών διαλειμμάτων μειώνεται διαρκώς στη Βρετανία κατά τη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών, καθώς οι δάσκαλοι προσπαθούν να γεμίσουν με περισσότερα μαθήματα τη σχολική ημέρα, όπως υποδεικνύει μακροπρόθεσμη μελέτη του University College London. Τα νήπια πλέον κάνουν βραχύτερα διαλείμματα κατά 45 λεπτά την εβδομάδα συγκριτικά με το 1995. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχασαν 65 λεπτά διαλείμματος την εβδομάδα κατά την ίδια περίοδο.

Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έδωσε στα εκπαιδευτικά ιδρύματα την «αυτονομία» να αποφασίζουν για τη δομή και τη διάρκεια της σχολικής ημέρας. Ωστόσο, οι μαθητές διαμαρτύρονται ότι οι διασκεδαστικές δραστηριότητες έχουν στην ουσία απαγορευθεί, ότι δεν έχουν αρκετή ώρα για να φάνε το γεύμα τους και ότι συχνά χάνουν ολοκληρωτικά τα διαλείμματά τους εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς των συμμαθητών τους.

Αλλά και η κοινωνική ζωή των παιδιών και των νέων μοιάζει να έχει περιοριστεί, καθώς λιγότεροι μαθητές, συγκριτικά με το 2016, αναφέρουν ότι επισκέφθηκαν κάποιο φιλικό σπίτι μετά το σχολείο. Η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων φαίνεται να ξεπερνούν τη δαπάνη χρόνου με φίλους αποτελώντας την πιο συχνή δραστηριότητα μετά το σχολείο.

Οι ερευνητές αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτό το εύρημα της μελέτης, καθώς υποδεικνύει ότι «το σχολείο είναι ο κύριος και συχνά ο μόνος τόπος όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης».

Η επιστημονική ομάδα του University College London διαπίστωσε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας δημιουργούν την εντύπωση ότι τα σχολικά διαλείμματα ελαττώνονται διαρκώς, γεγονός που σημαίνει ότι τα παιδιά ενδέχεται να αναπτύξουν ελλειμματική κοινωνική ανάπτυξη. Το υπουργείο Παιδείας της Βρετανίας, διά του εκπροσώπου του, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία που έχει η φυσική δραστηριότητα στις σχολικές δομές «προκειμένου να ενισχυθεί τόσο η φυσική όσο και η διανοητική ευδαιμονία των παιδιών» και προσέθεσε ότι, «για να είμαστε σαφείς, πιστεύουμε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν επαρκή διαλείμματα στη σχολική ημέρα και αναμένουμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα διασφαλίσουν πως αυτό θα συμβεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή