ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη αξιολόγηση για άσυλο από συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ

Πρώτη αξιολόγηση για άσυλο από συνοριοφύλακες στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να αναθέσει στους συνοριοφύλακες τα καθήκοντα της πρώτης αξιολόγησης των ανθρώπων που φθάνουν στις ΗΠΑ ζητώντας άσυλο. Η πολιτική έχει προξενήσει αντιδράσεις από τις οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που φεύγουν από την Κεντρική Αμερική λόγω της βίας και της ακραίας φτώχειας εισέρχονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, 77% των 6.600 ανθρώπων που υποστήριξαν ότι φεύγουν γιατί φοβούνται για τη ζωή τους, πέρασαν από την πρώτη συνέντευξη και πράγματι διαπιστώθηκε ότι έχουν εύλογη αιτία να φοβούνται για τη ζωή τους. Περνώντας το στάδιο αυτό, εισέρχονται στη μαραθώνια διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Τις συνεντεύξεις διενεργούν στελέχη της υπηρεσίας ασύλου, εξειδικευμένα στις ψυχολογικές παραμέτρους που συνδέονται με τις συχνά τραυματικές εξομολογήσεις. Η ανάθεση του έργου αυτού σε συνοριοφύλακες με ελάχιστη συμπληρωματική εκπαίδευση, έχει στόχο την επίσπευση των διαδικασιών, αλλά κινδυνεύει να προξενήσει παρενέργειες.

«Ο συνοριοφύλακας είναι ο αστυνομικός, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δικαστής», είπε η Ελεάνορ Εϊσερ της οργάνωσης Human Rights First.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι οι όροι με βάση τους οποίους επιτρέπεται η είσοδος προσφύγων και μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ ελαστικοί. Για το πρόγραμμα εκπαίδευσης συνοριοφυλάκων, ώστε να κρίνουν αν υπάρχει «εύλογος φόβος», ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο 23 εκατ. δολάρια.