Ανεβάζει τους τόνους ο Κιμ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τις νέες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλε άλλο ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην Ουάσιγκτον, καλώντας τις ένοπλες δυνάμεις του σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας στην πρώτη γραμμή του μετώπου και για πλήρη μαχητική ετοιμότητα στο δυτικό μέτωπο, ώστε να αντιμετωπισθεί οποιαδήποτε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», ανέφερε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πιονγιάνγκ ήρθε να ενισχύσει η κατάσχεση βορειοκορεατικού πλοίου που μετέφερε άνθρακα από τους Αμερικανούς. Πρόκειται για το «Wise Honest», το δεύτερο σε χωρητικότητα φορτηγό πλοίο της Βόρειας Κορέας, μήκους 177 μέτρων, το οποίο είχε αρχικά ακινητοποιηθεί από την Ινδονησία τον Απρίλιο του 2018, καθώς οι υφιστάμενες κυρώσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν, μεταξύ άλλων, στη Βόρεια Κορέα να εξάγει άνθρακα. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κατάσχεση του πλοίου δεν σχετίζεται με τις πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ. Σε κάθε περίπτωση, συνιστά μήνυμα αποφασιστικότητας από την κυβέρνηση Τραμπ να μην χαλαρώσει τις κυρώσεις στον βαθμό που δεν υπάρχει απτή πρόοδος στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Το υπουργείο Αμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι οι δοκιμές της Πέμπτης αφορούσαν πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Αυτό σημαίνει ότι δεν παραβίασαν τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύουν στην Πιονγιάνγκ να δοκιμάσει βαλλιστικούς πυραύλους. Εξάλλου, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ενημέρωσε, στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης, επιτροπή της Βουλής ότι οι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν προέρχονται, πιθανότατα, από ένα νέο οπλικό σύστημα της γειτονικής χώρας, που στηρίζεται σε στερεά καύσιμα και αντιγράφει τους ρωσικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Iskander.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος του Κιμ είναι να ασκήσει πίεση στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν παγώσει ύστερα από την ατελέσφορη κατάληξη της δεύτερης συνόδου κορυφής Τραμπ – Κιμ, που έγινε στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο. Στις πρώτες του αντιδράσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν επιφυλακτικός, αλλά άφησε ανοικτή την πόρτα για επανάληψη του διαλόγου. «Ξέρω ότι θέλουν να διαπραγματευτούν, αλλά νομίζω πως δεν είναι έτοιμοι», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι πύραυλοι ήταν μικρού βεληνεκούς… Θα δούμε».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή