Υπερσύγχρονο ραντάρ στις αφιλόξενες λίμνες του κυπριακού θρίλερ

Υπερσύγχρονο ραντάρ στις αφιλόξενες λίμνες του κυπριακού θρίλερ

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και το θρίλερ συνεχίζεται: Δύο σοροί δεν έχουν ακόμη ανευρεθεί, αν οι ομολογίες του 35χρονου ιλάρχου Νίκου Μεταξά ισχύουν, ωστόσο οι έρευνες φαίνεται ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολες, σε Κόκκινη Λίμνη και λίμνη Μεμί, σε Μιτσερό και Ξυλιάτο, αντίστοιχα. Στην Κόκκινη Λίμνη εξακολουθεί να αγνοείται η τρίτη ταξιδιωτική βαλίτσα, με τη σορό της Μαρικάρ Βαλντέζ, ενώ στη λίμνη Μεμί, με τη βοήθεια του σόναρ, σηματοδοτήθηκαν σημεία που θα ερευνηθούν, για τον εντοπισμό της 6χρονης Σιέρα, κόρης της Μέρι Ρόουζ.

Το απόγευμα της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε σχέση με τα επόμενα βήματα στις έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε ανασκόπηση των ερευνών και αποφασίστηκε όπως συνεχιστούν με δύτη και σκάφανδρο στην Κόκκινη Λίμνη. Εξάλλου, συζητήθηκε και η άφιξη ραντάρ διείσδυσης εδάφους από το Λονδίνο, ενδεχόμενο το οποίο θα αξιολογηθεί έπειτα από συνεννόηση με ειδικούς από τη Βρετανία.

Την Κυριακή 5 Μαΐου, από τον βυθό της Κόκκινης Λίμνης, ανασύρθηκε η δεύτερη βαλίτσα, με τη σορό της 8χρονης Ελενα-Ναταλία Μπούνεα, κόρης της 36χρονης Λίβια Φιορεντίνα, που ανασύρθηκε το Πάσχα. Η βαλίτσα εντοπίστηκε σε σημείο μερικά μέτρα μακριά από την πρώτη, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι πρόκειται για μητέρα και κόρη. Στη μάχη του εντοπισμού, εκτός από έμπειρους δύτες, έχουν επιστρατευθεί σύγχρονα μέσα, όπως ρομποτική κάμερα και ηχοεντοπιστικό σύστημα σόναρ που παρέχονται από ιδιωτική εταιρεία.

Ενας μήνας, περίπου, έχει περάσει από την ημέρα έναρξης των ερευνών για την αποκάλυψη της μακάβριας δράσης του 35χρονου καθ’ ομολογίαν κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά. Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει ομολογήσει δολοφονίες πέντε ενηλίκων γυναικών και δύο παιδιών, τα τραύματα που έχει προκαλέσει η υπόθεση στην κυπριακή πολιτεία είναι πολύ πιο βαθιά. Το κύρος των θεσμών έχει τρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το στοίχημα των Αρχών είναι η αποκατάστασή του στη συνείδηση της κοινωνίας. Ηδη έγιναν κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, σε σχέση με αλλαγές στο αστυνομικό σώμα και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Τα πυρά κατά των θεσμών του κράτους πρώτα έπληξαν τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο στις 2 Μαΐου. Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την έκανε αποδεκτή, εκφράζοντας τη λύπη του. Ο κ. Νικολάου, αν και οι αιχμές αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο όσον αφορά την αδικαιολόγητη ολιγωρία της αστυνομίας στις υποθέσεις ελλειπόντων προσώπων, δήλωσε ότι παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και μόνον, κρίνοντας ως άδικη την επίρριψη ευθυνών στον ίδιο αφού δεν είχε ενημερωθεί σχετικά από την αστυνομία. Επιπροσθέτως, είπε ότι ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα, η οποία αναμένεται να καταδείξει τις τυχόν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες εντός της αστυνομίας Κύπρου.

Η καρατόμηση

Την επόμενη μέρα, στις 3 Μαΐου, ο αρχηγός της αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, μετά συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον κ. Αναστασιάδη, ανακοινώθηκε ότι επαύθη από τον πρόεδρο. Στην ανακοίνωση εξηγείται ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε τη σχετική απόφαση λόγω «της διαφαινόμενης αμέλειας ή παράλειψης επιτέλεσης των καθηκόντων αστυνομικών οργάνων στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα». Το όνομα του υπαρχηγού του σώματος, Κύπρου Μιχαηλίδη, φαινόταν ως επικρατέστερο, τις επόμενες ημέρες έως και τις 6 Μαΐου, όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός του στη θέση του αρχηγού της αστυνομίας. Υπαρχηγός διορίστηκε ο Στυλιανός Παπαθεοδώρου. Ο νέος αρχηγός, σε δήλωσή του κατά την τελετή διορισμού, δεσμεύθηκε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν προς πάσα κατεύθυνση… 

Η συγγνώμη

Εντονες επικρίσεις υπήρξαν κατά της Αστυνομίας και του παυθέντος αρχηγού σε σχέση με τη διαταγή εσωτερικής έρευνας για την αποκάλυψη και απόδοση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών στους χειρισμούς των υποθέσεων των ελλειπόντων προσώπων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας να προβεί στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Πρόκειται για το μέλος της Αρχής, Αθω Κανναουρίδη, δικηγόρο, και τους Χριστίνα Σκουλιά και Λεωνίδα Χατζηπέτρου, επίσης δικηγόρους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, Ιωνάς Νικολάου, ζήτησε συγγνώμη με καθυστέρηση, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 9 Μαΐου. Ο κ. Νικολάου, απαντώντας σε ερωτήσεις, άφησε αιχμές κατά της Αστυνομίας, αναφερόμενος σε μέλη της τα οποία δεν μπορούν να αποδώσουν τα αναμενόμενα ή δεν χρησιμοποίησαν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Σώμα. Η θέση του κ. Νικολάου παραμένει ακόμη κενή, ενώ δεν έχουν διαρρεύσει ονόματα υποψήφιων διαδόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή