ΚΟΣΜΟΣ

Εισαγγελείς της Σουηδίας «ανοίγουν» την έρευνα για την υπόθεση βιασμού που κατηγορείται ο Ασάνζ

Εισαγγελείς της Σουηδίας «ανοίγουν» την έρευνα για την υπόθεση βιασμού που κατηγορείται ο Ασάνζ

Την έρευνα για την υπόθεση βιασμού που κατηγορείται ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ «ανοίγουν» εκ νέου οι εισαγγελείς της Σουηδίας, ενώ αναμένεται να ζητήσουν την έκδοσή του στη χώρα αφού εκτίσει την ποινή του στη φυλακή της Βρετανίας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελικών αρχών, αίτημα για την έκδοσή του στη Σουηδία θα κατατεθεί εφόσον το σουηδιικό δικαστήριο διαπιστώσει ότι συντρέχουν λόγοι για την ερήμην κράτησή του.

Από την πλευρά του ο Σουηδός συνήγορος του Ασάνζ δήλωσε έκπληκτος από την απόφαση της σουηδικής εισαγγελίας, ενώ την χαρακτήρισε «ντροπή για τη Σουηδία». 

«Ο Ασάνζ θέλει να βοηθήσει στην έρευνα, αλλά φοβάται το ενδεχόμενο της έκδοσής του στις ΗΠΑ», δήλωσε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος.

Το εκ νέου άνοιγμα της σουηδικής έρευνας για την υπόθεση βιασμού σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, θα δώσει την ευκαιρία στον Ασάνζ να «καθαρίσει» το όνομά του, ανακοίνωσε σήμερα ο ιστότοπος. «Από τότε που ο Ασάνζ συνελήφθη στις 11 Απριλίου του 2019, έχει ασκηθεί σημαντική πολιτική πίεση στη Σουηδία να ανοίξει ξανά την έρευνα, αλλά πάντα υπήρχε πολιτική πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση», σημείωσε ο αρχισυντάκτης των Wikileaks, Kristinn Hrafnsson. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα, η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Ασάνζ για βιασμό στην Σουηδία το 2010 είχε δηλώσει ότι πρόκειται να ζητήσει από την εισαγγελία το άνοιγμα της έρευνας μετά την σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks στο Λονδίνο.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εισαγγελείς να ανοίξουν και πάλι την σουηδική έρευνα και ο Ασάνζ να παραδοθεί στην Σουηδία και να προσαχθεί στην δικαιοσύη για βιασμό», είχε επισημάνει η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. 

O ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη στη Βρετανία τον Απρίλιο μετά από επτά χρόνια που πέρασε εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ έγινε άρση της ασυλίας που του είχε χορηγηθεί από την κυβέρνηση του Ισημερινού.


Το χρονικό της υπόθεσης Ασάνζ: