Καταδίκη Ιρανής σε κάθειρξη 10 ετών για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου

Καταδίκη Ιρανής σε κάθειρξη 10 ετών για κατασκοπεία υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα πως καταδίκασε μια Ιρανή σε κάθειρξη 10 ετών για διενέργεια κατασκοπείας για λογαριασμό της Βρετανίας, ενώ η ένταση αυξάνεται ανάμεσα στην Τεχεράνη και μερικές δυτικές χώρες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα και το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Μια Ιρανή, που ήταν υπεύθυνη του γραφείου 'Ιράν' στο Βρετανικό Συμβούλιο και συνεργαζόταν με την υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας … καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 10 ετών έπειτα από σαφή ομολογία», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί.

Ο Εσμαϊλί δήλωσε πως η γυναίκα ήταν αρμόδια για προγράμματα «πολιτιστικής διείσδυσης» στο Ιράν. Δεν την κατονόμασε, όμως δήλωσε πως ήταν φοιτήτρια στη Βρετανία πριν στρατολογηθεί από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Ο Εσμαϊλί δήλωσε πως η γυναίκα βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Δεν διευκρίνισε αν έχει βρετανική υπηκοότητα.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει. Το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) είναι η βρετανική πολιτιστική υπηρεσία στο εξωτερικό.

Οι συλλήψεις Ιρανών που κατηγορούνται για κατασκοπεία έχουν αυξηθεί αφότου ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε πέρυσι ότι υπήρξε «διείσδυση» δυτικών πρακτόρων στο Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή