Τουρκία: Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας

Τουρκία: Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται νομοσχέδιο για τη μεταφορά υποχρεωτικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας, ύψους 40 δισ. λιρών (6,6 δισ. δολαρίων) στον κρατικό προϋπολογισμό για την ενίσχυσή του, δήλωσαν τρεις οικονομικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Ο προϋπολογισμός έχει μεγαλύτερο του αναμενόμενου έλλειμμα, δήλωσαν οι πηγές που ζήτησαν ανωνυμία, επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένες να μιλήσουν δημόσια. Δεν ήταν ξεκάθαρο πότε ή αν το νομοσχέδιο θα φθάσει στη Βουλή, ωστόσο, αν και μία από τις πηγές δήλωσε ότι αυτό θα γίνει «σύντομα».

Η τουρκική οικονομία έπεσε σε ύφεση πέρυσι και η λίρα κατρακύλησε. Το νόμισμα είναι υπό πίεση ξανά, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία θα τη βοηθούσαν να αμυνθεί σε μία νέα κρίση. Τα «υποχρεωτικά διαθέσιμα», που διακρίνονται από τα συναλλαγματικά αποθέματα, είναι τα διαθέσιμα από τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας, τα οποία τηρούνται με βάση τη νομοθεσία για να χρησιμοποιηθούν σε εξαιρετικές συνθήκες. Στο τέλος του 2018 ανέρχονταν σε 27,6 δισ. λίρες, σύμφωνα με τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Μία δεύτερη πηγή, με γνώση του θέματος, σημείωσε ότι τα περυσινά «υποχρεωτικά διαθέσιμα» μαζί με τα φετινά, ανέρχονται σε 40 δισ. λίρες, κάτι που ανέφεραν και οι τρεις πηγές που μίλησαν στο Reuters. «Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει περίπου 40 δισ. λίρες σε υποχρεωτικά διαθέσιμα. Η μεταφορά του ποσού αυτού στον προϋπολογισμό της κεντρικής διοίκησης του 2019 θεωρείται ενδεδειγμένη. Το μέτρο αυτό στοχεύει στη βελτίωση και ενίσχυση του προϋπολογισμού», είπε η δεύτερη πηγή. Παραμένει ασαφές πόσα από τα διαθέσιμα θα μεταφερθούν τελικά και ποιες – αν θα υπάρξουν – νέες υποχρεώσεις θα ισχύουν για την κεντρική τράπεζα.

Η μεταφορά θα αποτελούσε τη δεύτερη κίνηση της 'Αγκυρας το τελευταίο διάστημα να χρησιμοποιήσει κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη του προϋπολογισμού της. Τον Ιανουάριο, η τράπεζα μεταβίβασε περίπου 37 δισ. λίρες από κέρδη στο υπουργείο Οικονομικών, τρεις μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. «Δεν θυμάμαι τη χρήση υποχρεωτικών διαθεσίμων στο παρελθόν. Η μέθοδος αυτή προέκυψε για να σταματήσει η περαιτέρω επιδείνωση του προϋπολογισμού», δήλωσε η πρώτη πηγή. «Πρέπει να υπάρξει νομοθεσία για τη μεταφορά των υποχρεωτικών διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας. Η νέα νομοθεσία σχεδιάζεται να παρουσιασθεί στο κοινοβούλιο σύντομα», είπε η πηγή.

Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας κατέγραψε έλλειμμα 36,2 δισ. λιρών στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας. Το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 80,6 δισ. λίρες στο τέλος του έτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή