Εκδοση του Ασάντζ για βιασμό ζητεί η Σουηδία

Εκδοση του Ασάντζ για βιασμό ζητεί η Σουηδία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Την εισαγγελική έρευνα γύρω από την υπόθεση βιασμού με δράστη τον ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ άνοιξε εκ νέου η Σουηδία, που θα ζητήσει τώρα την έκδοσή του από τη βρετανική Δικαιοσύνη. Η πρωτοβουλία των σουηδικών αρχών δυσχεραίνει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να δικάσουν τον Ασάντζ για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων.

Η εισαγγελέας της Στοκχόλμης Εύα-Μαρί Πέρσον είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι θα συνεχίσει την προκαταρκτική έρευνα, η οποία είχε διακοπεί το 2017 χωρίς να ασκηθεί δίωξη στον Ασάντζ, αφού αυτός είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Ο Ασάντζ, που αρνείται την κατηγορία βιασμού, συνελήφθη τον περασμένο μήνα στη Βρετανία, έχοντας περάσει επτά χρόνια στην πρεσβεία της νοτιοαμερικανικής χώρας στο Λονδίνο.

Η Σουηδέζα εισαγγελέας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη συνεχιζόμενη κράτηση του Ασάντζ από τις βρετανικές αρχές και την έκδοση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, πρώτο βήμα για τη διαδικασία έκδοσής του προς τη Σουηδία. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν και αυτές την έκδοση του Ασάντζ για συνωμοσία που οδήγησε στη δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, μεταξύ των οποίων διπλωματικά τηλεγραφήματα και ζητήματα που αφορούσαν τη διεξαγωγή των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Τα βρετανικά δικαστήρια θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν για τα δύο αιτήματα έκδοσης, με τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ να έχει τον τελικό λόγο. Ο 47χρονος Ασάντζ κρατείται αυτή τη στιγμή σε φυλακή του Λονδίνου, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης 50 ημερών για τη φυγή του στην πρεσβεία του Ισημερινού το 2012.

Το αδίκημα του βιασμού παραγράφεται μετά το πέρας δεκαετίας στη Σουηδία, διορία που εκπνέει τον Αύγουστο, υποχρεώνοντας τη σουηδική εισαγγελία να κινηθεί γρήγορα. Εάν καταδικαστεί για βιασμό στη Σουηδία, ο Ασάντζ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή