Σε διάσταση Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

Σε διάσταση Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για τη Ρωσία, την οποία επρόκειτο να επισκεφθεί χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προτίμησε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του γύρω από το ιρανικό πρόβλημα. Αυτή η αλλαγή της τελευταίας στιγμής μεταφράστηκε ως ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης, αν και δεν κατάφερε, κατά τα φαινόμενα, να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επέμεινε στην ανάγκη να αποφευχθεί μια σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν. «Δεν επιθυμούμε να οδηγηθούν τα πράγματα σε στρατιωτική σύγκρουση», τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία επιθυμούν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, κατέστησε σαφές ότι οι δύο χώρες «προσπαθούν να πετύχουν τον στόχο τους με διαφορετικούς τρόπους, από διαφορετικούς δρόμους».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να μείνουν σταθεροί στην απόφασή τους να στηρίξουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, παρά την επιλογή της κυβέρνησης Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ. «Δεν πρέπει να ωθήσουμε το Ιράν να επιστρέψει στις προηγούμενες πυρηνικές του δραστηριότητες» δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Πρόσφατα, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έθεσε προθεσμία δύο μηνών στους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, αγοράζοντας ιρανικό πετρέλαιο. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ιράν μπορεί να αυξήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, προειδοποίησε ο Ιρανός ηγέτης. Παρότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τη διεθνή συμφωνία, οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δεχθούν κανένα τελεσίγραφο.

Στο μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε ότι μια Ιρανή, η οποία εργαζόταν στο Βρετανικό Συμβούλιο, στην Τεχεράνη, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα ετών για κατασκοπεία υπέρ της Βρετανίας. Ο εκπρόσωπος της ιρανικής δικαιοσύνης Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί αποκάλυψε ότι η εν λόγω Ιρανή τελεί υπό κράτηση εδώ και ένα χρόνο. Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε, με ανακοίνωσή του, «βαθιά ανησυχία» γι’ αυτή την εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή